Proiect european dedicat tinerilor implementat de CJ Alba

În perioada 23-26 iulie a.c. a avut loc cea de-a treia mobilitate realizată în cadrul proiectului „Cetăţenie şi educaţie prin media în context european – DIDA MEDIA EUROPE” – finanţat de Comisia Europeană prin Programul Lifelong Learning, Comenius Regio, proiect implementat de Consiliul Judeţean Alba împreună cu Şcoala gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia, Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia, Casa Corpului Didactic Alba şi Asociaţia „Alba-Manche Împreună” – AMI.
Consorţiul italian, partener al proiectului, a fost reprezentat de inspectori şcolari, directori de şcoli, reprezentanţi ai unor asociaţii de prestigiu din regiune, delegaţia fiind condusă de prof. Gianna Prapotnich, manager de proiect, inspector şcolar regional în cadrul Ufficio Scolastico Regionale din regiunea Le Marche, Italia.
Vizita partenerilor italieni a început vineri, 24 iulie a.c. la sediul Consiliului Judeţean Alba, beneficiarul proiectului, unde au fost întâmpinaţi de preşedintele Ion Dumitrel alături de echipa de implementare. Temele abordate au fost educaţia tinerilor pentru cetăţenie europeană, bunele practici diseminate în cadrul proiectului, dar şi perspectivele de colaborare în contextul actual al programelor finanţate de Comisia Europeană pentru exerciţiul financiar 2014-2020 pentru domeniile educaţie, cultură, dezvoltare regională, dezvoltare durabilă, schimburi transnaţionale.
În cursul zilei au avut loc întâlniri de lucru la ADR Centru – Centrul de informare Europe Direct, la Primăria Municipiului Alba Iulia precum şi la Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.
La Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru au fost prezentate delegaţiei italiene de către experţii agenţiei, Regiunea Centru, premisele şi potenţialul de dezvoltare al regiunii, experienţa în implementarea de proiecte transnaţionale, dar şi activităţile desfăşurate prin Centrul de informare Europe Direct. Acest schimb de informaţii a fost întregit de prezentările delegaţiei italiene care au vizat noile oportunităţi de finanţare 2014-2020 în cadrul Programului Erasmus+, cetăţenia europeană, comunicarea folosind mijloace media, fiind accentuată ideea conform căreia CREATIVITATEA este importantă pentru derularea proiectelor viitoare.
Delegaţia italiană a fost întâmpinată la sediul Primăriei Municipiului Alba Iulia de către administratorul public, domnul Nicolaie Moldovan, care a prezentat câteva dintre proiectele de comunicare şi promovare a Cetăţii Alba Carolina. În cadrul întâlnirii s-au identificat teme de interes comune, dat fiind faptul că în Senigallia, oraşul unde s-a desfăşurat MEET Film Festival, ediţia I, activitate în cadrul proiectului, se găseşte Cetatea Rocca Roveresca, datând din vremea romanilor.
Întâlnirea de la Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia a permis partenerilor italieni să cunoască domeniile de pregătire universitară oferite în Alba Iulia şi proiectele de colaborare externă ale universităţii. De asemenea au fost abordate ariile de interes pentru proiecte comune viitoare în cadrul Programului Erasmus+, dar şi a altor programe de finanţare.
Programul delegaţiei italiene a cuprins şi activităţi de diseminare a rezultatelor proiectului în judeţul Alba (comuna Rimetea, comuna Câlnic) dar şi în judeţul Sibiu (oraşul Sibiu, Capitală Culturală Europeană în anul 2007).
Scopul proiectului, implementat de Consiliul Judeţean Alba în cadrul unui consorţiu local în parteneriat transnaţional cu Ufficio Scolastico Regionale per Le Marche din Italia, a fost dezvoltarea conceptului de cetăţenie europeană în rândul tinerilor, folosind mijloacele media.
Prin activităţile organizate în cadrul proiectului s-au stabilit contacte între autorităţi locale, unităţi de învăţământ, asociaţii civice din cele două regiuni, în vederea promovării bunelor practici în metodele de lucru cu tinerii, aceasta fiind una din preocupările majore ale Comisiei Europene cu privire la politicile publice destinate tinerilor, în contextul economic şi politic actual al Uniunii Europene.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole