Spitalelor Municipal Sebeș, Orășenesc Abrud, Municipal Blaj și Județean de Urgență Alba Iulia le-au fost repartizate în total 60 de tratamente cu anticorpi monoclonali neutralizați pentru tratarea pacienților cu forme incipiente de COVID-19. Cele mai multe, 32, vor ajunge la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, 16 tratamente vor ajunge la Spitalul Municipal Blaj în timp ce Spitalul Municipal Sebeș și Spitalul Orășenesc Abrud vor primi câte 6 tratamente. Tratamentele menționate vor fi disponibile cel târziu de la începutul săptămânii viitoare.
Potrivit unei informări transmise de Ministerul Sănătății ”în conformitate cu recomandările comisiei de boli infecțioase anticorpii monoclonali au fost repartizați către spitalele care au medici infecționiști și pot administra medicamentul și în regim de spitalizare de zi”. De asemenea, la repartizare s-a ținut cont de cazurile la mia de locuitori la total populație județ.
Anticorpii monoclonali neutralizați au specificitate pentru proteina S a Sars-Cov2 și, asemenea altor medicații antivirale, eficiența depinde de administrarea cât mai precoce după debutul bolii, nu mai târziu de primele 10 zile. Pacienții care pot avea un beneficiu din administrarea acestui tratament sunt cei cu risc important de evoluție severă a bolii. Administrarea tardivă nu este recomandată la pacienții cu forme severe de COVID-19.
*Cine NU poate beneficia de tratament cu anticorpi monoclonali:
-pacienții cu o durată a simptomelor mai mare de 7 zile;
-pacienții cu forme severe de boală, disfuncții respiratorii care necesită suplimentare de oxigen;
-pacienții care au fost tratați în prealabil cu plasmă de convalescent, corticosteroizi, redemsivir sau imunoterapie.
*Criterii de eligibilitate pentru tratament cu anticorpi monoclonali:
-semnarea consimțământului informat;
-forme ușoare fără supliment de oxigen;
-durată a simptomelor mai mică de 7 zile;
-se prioritizează persoanele cu mai mulți factori de risc: vârsta >65 de ani, BMI > 30kg/m2, boli cardiovasculare severe, BPOC, diabet zaharat tip I, terapie imunosupresoare, pacienți cu transplant de organe sau măduvă, pacienți cu neoplazii sau hemopatii în terapie, SIDA.