Manastirea Rohita in satul blestemat de calugari

Satul Boiereni este deja faimos in judetul Maramures ca urmare a povestilor din mosi-stramosi care circula prin viu grai despre un blestem care s-ar fi abatut asupra lui din cauza ca autoritatile de la acea vreme (anul 1761-1762) au dat foc manastirii din zona, iar oamenii din Boiereni au furat lemnul manastirii. Ideea acestui blestem inca persista si astazi, locuitorii acestui sat aflat pe langa zona Rohia inca crezand cu strasnicie in ea.

Satul Boiereni este poate printre putinele sate din judet unde aproape la fiecare casa, fie ea locuita sau nelocuita, gasesti cate un semn al crucii. Fapt care te duce cu gandul la puterea credintei, la puterea crucii asupra oamenilor. In rest este un sat ca oricare altul, cu mai multi batrani decat tineret, dar unul care ar da semne de renastere daca infrastructura rutiera din zona s-ar mai imbunatati.

Satul Boiereni adaposteste si Manastirea Rohita, un lacas de cult extrem de frumos si care se dezvolta tot mai mult cu fiecare an care trece.

„Manastirea Rohita se afla in apropierea locului unde a existat o veche manastire. Despre care, conform traditiei satului, se spune ca ar fi fost sparta si arsa de catre autoritati. S-ar putea ca aceaasta manastire sa fie una dintre cele care au fost distruse in timpul Imperiului Austro-ungar.

In 1761 si 1762 in Transilvania s-au distrus peste 150 de manastiri si biserici. Din cele transmise din tata in fiu stim despre existenta unei manastiri in zona, dar numai despre sfarsitul ei.

Nu se stie deocamdata cand a functionat, de cand a functionat, nu avem date exacte deocamdata. Doar traditia satului care spune ca existau 3 calugari care, impreuna cu toti copiii satului invatau sa scrie si sa citeasca romaneste”, a aratat parintele Teofan de la Manastirea Rohita din Boiereni.

Rares Bogdan

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole