La Alba Iulia, Ferdinand şi Maria salută din nou România!

 

Un drum regal de acum 100 de ani. 

Istorie, cultură şi amintiri de acum 100 de ani, vor putea fi văzute, cunoscute şi simţite cu ocazia rememorării vizitei regelui Ferdinand şi a reginei Maria, în zona Transilvaniei, petrecută în luna mai a anului 1919. 

Aşadar, în 10 iunie, în Piaţa Centrală a Cetăţii Alba Carolina va avea loc evenimentul “Salutul Suveranilor – rememorarea unui entuziasm de acum 100 de ani”, care invită şi încurajează publicul să pornească pe urmele regale ca să străbată un secol de istorie. 

„Proiectul Saecularia.ro propune celor interesaţi vizionarea unui film documentar despre turneul regelui Ferdinand şi reginei Maria în Transilvania în primăvara anului 1919. Filmarea originală a ceremoniilor din primăvara anului 1919 s-a pierdut, însă în cadrul proiectului Saecularia.ro s-a reuşit identificarea a 400 de fotografii care redau atmosfera şi succesiunea evenimentelor. 

Proclamarea unirii Transilvaniei cu România la 1 decembrie 1918 nu a constituit o încheiere a unui moment istoric – ci un început, iar turneul regal din Transilvania s-a înscris în procesul practic de unificare a provinciilor româneşti. Regina Maria a vrut să treacă munţii în Transilvania încă din toamna anului 1916, chiar în timp ce se duceau luptele de aici – însă a trebuit să abandoneze această idee pentru aproape trei ani, până în primăvara anului 1919.”, transmite George Damian, istoric, iniţiator al proiectului.

Programul cuprinde o expoziţie de fotografii în aer liber, o proiecţie de film documentar în baza imaginilor de arhivă şi lansarea unui mini-album fotografic. Vernisajul are loc luni 10 iunie, în Piaţa Centrală a Cetăţii Alba Carolina şi va începe la ora 18. Filmul va fi proiectat după vernisaj, începând cu orele 18:30 la Muzeul Principia, Piaţa Cetăţii Alba Carolina.

Vor putea fi văzute imaginile surprinse de către Merl La Voy, cameramanul şi fotograful oficial al turneului făcut de regele Ferdinand şi regina Maria în oraşele transilvane în luna mai a anului 1919. Merl La Voy a devenit celebru înainte de Primul Război Mondial, prin perseverenţa şi tenacitatea sa, reuşind să fie singurul cameraman civil care a filmat pe frontul francez – filmul său ”Heroic France” (1917) fiind folosit intens în SUA în timpul propagandei pentru intrarea în război de partea Franţei şi Marii Britanii. În afară de Franţa, Meerl La Voy a filmat luptele din Serbia şi Macedonia din 1918 şi pe cele din Transilvania din 1919.

Evenimentul se desfăşoară în perioada 23 mai – 12 iunie, în mai multe oraşe din România. Turneul regal a mai ajuns în 23 mai la Oradea, în 6 iunie la Bistriţa, în 7 iunie la Cluj şi mai urmează în 11 iunie la Sibiu.

„Suveranii au fost întâmpinaţi cu un real entuziasm şi cifrele de zeci şi sute de mii de participanţi la evenimentele din primăvara anului 1919 sunt reale. Regina Maria a încercat să se identifice cu româncele îmbrăcate în costume populare: pe tot parcursul turneului a îmbrăcat o haină bucovineană roşie, peste o ie şi o fustă românească. În acelaşi timp a existat o parte a turneului dedicată minorităţilor naţionale: peste tot au fost organizate întâlniri cu reprezentanţi ai maghiarilor şi saşilor în încercarea de stabilire a unei comunicări directe, principalul mesaj fiind cel de respectare a drepturilor minorităţilor naţionale.”, mai spune George Damian despre motivaţia care a stat la baza iniţierii acestei caravane.

Toate activităţile programate au intrare liberă. Mai multe detalii despre eveniment pot fi consultate pe saecularia.ro/ sau pe pagina de Facebook www.facebook.com/saecularia.ro/.

Saecularia – Centenar România este un proiect al Asociaţiei Centrul de Studii pentru Resurse Româneşti prin care se încearcă să se păstreze viu momentul fundamental de când majoritatea românilor au intrat în cadrul aceluiaşi stat, conform modelului european al statului naţional. “Salutul Suveranilor – rememorarea unui entuziasm de acum 100 de ani” este un proiect realizat în parteneriat cu Arhivele Naţionale şi cu sprijinul Transgaz şi Ţuca Zbârcea & Asociaţii.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole