Kronospan Sebeş îşi reconfirmă angajamentul pentru mediu şi comunitatea din Sebeş

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Alba a emis societăţii Kronospan Sebeş, în data de 9 ianuarie 2017 o nouă autorizaţie integrată de mediu.
În procesul de emitere a noii autorizaţii integrate de mediu au fost respectaţi toţi paşii legali prevăzuţi în acest sens: depunerea formularului de solicitare, a raportului de amplasament, a fost realizat raportul de securitate şi a fost elaborat primul studiu de dispersie din România. În cadrul său au fost luate în calcul toate sursele de emisie de pe platformă, inclusiv sursa de emisie aparținând instalației de formaldehidă de 60.000 to/an, traficul din interiorul amplasamentului, traficul rutier din zonă (studiu efectuat de RAR – primul studiu de trafic din România), activitățile altor operatori economici și activitățile casnice din zonă. De asemenea, a fost finalizat un amplu studiu de sănătate realizat de singurul institut acreditat din România, Institutul Național de Sănătate Publică din Cluj. A fost organizată totodată și o dezbatere publică pe plan local, în data de 19 octombrie 2016, la care au participat reprezentanți ai societății civile, dar și organizații non-guvernamentale. Până la începutul anului 2019 compania are termen de conformare deplină cu toate angajamentele din noua autorizaţie integrată de mediu.
Procesul de autorizare este primul de acest fel din România, fiind realizat în baza standardului celor mai bune tehnici în domeniu (Best Available Tehniques), stabilit în anul 2015 de Comisia Europeană. Datorită investiţiilor care se ridică la 35 milioane de euro în echipamentele de protecţie a mediului, dar și a securității amplasamentului, prin aducerea la Sebeş a celor mai bune tehnologii de la nivel internaţional pentru reducerea emisiilor industriale, Kronospan Sebeş s-a încadrat în noile condiţii, extrem de stricte, stabilite de Comisia Europeană.
Promovând o atitudine de responsabilitate faţă de mediu şi comunităţi, Kronospan Sebeş şi-a luat angajamentul de a se situa, la nivelul emisiilor industriale, cu mult sub limitele admise şi de siguranţă prevăzute atât în plan european, cât şi în legislaţia românească. În acest sens, pentru cele mai importante categorii de emisii (pulberi, formaldehidă, NOx, COV, SOx, metanol), compania Kronospan Sebeş şi-a asumat o reducere a limitelor la emisii de 2 până la 10 ori. Ca elemente suplimentare, trimestrial se va realiza, prin laboratoare acreditate, o evaluare a indicatorilor monitorizaţi coontinuu (pulberi şi formaldehidă) şi, de asemenea, compania va întări monitorizarea solului şi a apelor din pânza freatică.
„Prin angajamentele pe care ni le-am asumat, dorim să dăm un semnal extrem de puternic în ceea ce priveşte ataşamentul Kronospan faţă de comunitate şi preocuparea sa pentru mediu. Sper ca modelul companiei noastre, care şi-a asumat valori de emisii industriale mult sub limitele şi normele legale, să fie un exemplu şi pentru alte societăţi, atât la nivel naţional, cât şi local”, a declarat Oana Bodea, director de comunicare Kronospan Sebeş.
Kronospan foloseşte la Sebeş, încă din anul 2009, în procesul de uscare, tehnologia UTWS, dezvoltată de inginerii companiei. Ea a fost recunoscută şi adoptată în anul 2015 de Comisia Europeană drept cea mai bună tehnologie în domeniu, cu un randament de reținere a emisiilor de pulberi de peste 95%. De altfel, emisiile de pulberi sunt măsurate la toate punctele de emisie. Din cele 20 de surse de emisii industriale, toate sunt prevăzute cu echipamente de depoluare conforme cu cele mai înalte standarde europene şi sunt derulate măsurători continue la instalaţia de producere de formaldhidă şi la instalaţiile de uscare (PAL şi MDF). Compania are de asemenea implementat un amplu program de prevenire a a emisiilor fugitive pe amplasament – programul LDAR, implementat în anul 2010.

În spiritul transparenţei şi a deschiderii faţă de cetăţeni şi de toate părţile interesate, informaţiile de interes, inclusiv rezultatele monitorizărilor, sunt afișate trimestrial pe site-ul Kronospan (www.kronospan.ro/mediu) ele putând fi consultate și la sediile APM Alba, GNM Alba și la Primăria Sebeș.

“Înţelegem pe deplin interesul comunităţii locale, al mass-media şi al organizaţiilor non-guvernamentale pentru modul în care respectăm şi acţionăm pentru conformarea cu angajamentele noastre privind nivelul emisiilor industriale. Din acest motiv suntem deschişi la dialog cu toţi cetăţenii interesaţi, pentru clarificarea oricărui aspect de interes şi pentru furnizarea de informaţii suplimentare privind activitatea companiei noastre. Oricine dorește să înțeleagă mai bine procedurile noastre este invitat sa ne scrie la adresa de email office.sebes@kronospan.ro și vom stabili împreună o vizită în incinta fabricii”, a mai declarat Oana Bodea, director de comunicare Kronospan Sebeş.

SC Kronospan Sebeş SA este parte a grupului internaţional cu acelaşi nume, lider la nivel global pe piaţa producerii de paneluri pe bază de lemn. Kronospan este prezentă la Sebeş din anul 2004 prin producţia de plăci aglomerate de lemn (PAL) şi plăci de densitate medie (MDF). Kronospan Sebeş este unul dintre cei mai importanţi contributori la bugetul consolidat, cu peste 14 milioane lei şi unul dintre principalii angajatori locali, cu peste 800 de locuri de muncă create și aproximativ 9000 de locuri de muncă indirecte.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole