Inspectorii sanitar-veterinari și pentru siguranța alimentelor din Alba au intensificat controalele oficiale, în perioada 21 noiembrie 2022 – 6 ianuarie 2023, cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă, pentru ca cetățenii să beneficieze de alimente sigure și pentru evitarea unor posibile episoade de toxiinfecții alimentare.
Acțiunea tematică de verificare a început înainte de Ziua Națională a României și s-a încheiat cu o zi înainte de sărbătorirea zilei Sfântului Ioan Botezătorul. Astfel, în perioada menționată, au fost verificate 402 unități, fiind aplicate 42 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 120.700 de lei.
S-au efectuat verificări la toate tipurile de unități: restaurante, magazine alimentare, supermarketuri, depozite alimentare, măcelării, cantine, pizzerii, fast-food-uri, pensiuni (cu bloc alimentar), centre, ambalare ouă, carmangerii piețe agroalimentare, puncte de vânzare mobile, unități de tranșare carne, abatoare, unități de procesare lapte, unități de panificație, laboratoare de patiserie și cofetărie, mijloace de transport auto (de carne și produse din carne ori animale) și târguri. Sancțiunile au fost acordate, în cea mai mare parte, la magazine alimentare, însă și la măcelării, carmangerii, restaurante, brutării, centre de procesare carne, fast-food-uri, laboratoare de cofetărie și patiserie. Unitățile amendate se află în Alba Iulia, Sebeș, Aiud, Blaj, Teiuș, Câmpeni, Cugir și împrejurimi.
Au fost retrase de la comercializare și confiscate 100 de kilograme de carne și produse din carne pentru care operatorii economici nu au putut demonstra proveniența (trasabilitatea) acestora.
Sancțiunile au fost aplicate cu respectarea principiului gradualității, în funcție de neconformitățile constatate. Scopul inspectorilor sanitar-veterinari este de a se asigura că drepturile și interesele consumatorilor au fost respectate, sancțiunile fiind aplicate când sănătatea publică a fost pusă în pericol ori anumite deficiențe, constatate anterior acestor controale, nu au fost remediate. Facem precizarea că pentru DSVSA Alba la fel de importante sunt prevenția, îndrumarea operatorilor alimentari și stabilirea unui plan de măsuri pentru siguranța alimentelor.
Între deficiențele constatate se numără:
– comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar
– depozitarea produselor în condiţii necorespunzătoare de temperatură
– încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind demonstrarea trasabilităţii produselor la producerea, prelucrarea, distribuţia, punerea pe piaţă sau comercializarea alimentelor
– nerespectarea normelor privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi de valorificare a produselor alimentare, precum şi a instalaţiilor, utilajelor şi a ustensilelor de lucru folosite
– nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind condiţiile de depozitare a produselor alimentare
– manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor
În această perioadă nu s-au înregistrat episoade de toxiinfecții alimentare la om consecutiv consumului de alimente.
Inspectorii continuă supravegherea operatorilor din industria alimentară și de alimentație publică și în perioada următoare.
DSVSA Alba