La 260 de ani de la desființarea Mitropoliei ortodoxe a Transilvaniei, în contextul aniversării a 2000 de ani de atestare documentară a orașului Alba Iulia și a împlinirii a 375 de ani de la prima unire politică a țărilor române sub sceptrul lui Mihai Viteazul, este reînființată Episcopia Ortodoxă de Alba Iulia. Era un act de dreptate pentru Alba Iulia fosta capitală a Principatului Transilvaniei, care găzduise Mitropolia Bălgradului.
Începutul acestei realizări istorice a fost pe 16 octombrie 1975 când Adunarea Națională Bisericească (la propunerea Patriarhului Iustinian și a Sfântului Sinod) a modificat art. 5 din statul de organizare și funcționare a B.O.R. și a propus înființarea Episcopiei Ortodoxe de Alba Iulia, hotărâre aprobată o zi mai târziu printr-un Decret al Consiliului de Stat.
S-a stabilit ca noua Episcopie să-și exercite jurisdicția bisericească asupra parohiilor, clerului și credincioșilor ortodocși din județele Alba (cu protopopiatele Alba Iulia, Aiud și Câmpeni); Mureș (cu protopopiatele Luduș. Reghin, Sighișoara și Târgu Mureș); Harghita (cu protopopiatul Miercurea Ciuc).
Până la alegerea ierarhului noii Episcopii Sfântul Sinod l-a delegat pe mitropolitul Ardealului, Nicolae Mladin, să exercite funcția de locotenent de episcop la Alba Iulia.
Pe 25 ianuarie 1976 are loc solemnitatea instalării noului Episcop de Alba Iulia în persoana Preasfințitului Emilian Birdaș care, din 1963, se afla la conducerea Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia.