Cinci cabinete stomatologice școlare din Alba Iulia au fost dotate recent cu aparatură medicală de top. Scaune stomatologice, compresoare, sterilizatoare sau piese de mână necesare în cabinetele dentare se regăsesc, de acum, în inventarul școlilor din municipiu. Suplimentar, s-au realizat si lucrari de refunctionalizare, prin montarea de covoare termosudabile, gresie si faianta. Investiția, cu o valoare de 97 700 lei, este doar începutul unei campanii de actualizare a dotărilor din cabinetele școlare, urmând, ca pe parcursul lui 2015 și în anii următori, primăria sa aloce noi fonduri pentru a moderniza aceste unități. În cele mai multe dintre școlile din Alba Iulia, cabinetele medicale, în general, și cele stomatologice, în special, funcționau cu aparatura cu care au fost dotate încă de la deschidere, cele mai multe din anii 70.
“Era absolut necesară o aducere în prezent a cabinetelor stomatologice școlare din Alba Iulia, pentru că nu poți face asistență medicală modernă cu aparatură de pe vremea începutului de activitate și care, în cel mai fericit caz, ar trebui să-și găsească locul în altă parte , nu în cabinetul medical al școlii. Ne bucurăm că primăria a avut aceasta inițiativă și că a găsit și banii necesari, pentru că oricât de bune ar fi ideile, eterna problemă a banilor le lasă, de obicei, în faza de bună intentție” a declarat Andrei Ciulea, medic stomatolog, Școala Generală “Ion Agârbiceanu”.
Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia a fost unul dintre promotorii ideii și, în același timp, unul dintre susținătorii aceastei acțiuni. El spune că “am citit un studiu făcut anul trecut, legat de “relația” românilor cu stomatologul. Și, deși în calcul erau luate doar țări de “calibrul” nostru, nu și din vest, România stătea incredibil de prost, comparativ cu Ungaria, Estonia, Lituania sau Letonia. Dincolo de detaliile statistice, dezastrul era conturat clar: România e pe ultimul loc la aproape toate capitolele. Dacă noi, cei mai trecuți, avem (sau mai bine zis nu avem) deja formate niște obiceiuri în sensul ăsta, cei mici n-au nicio vină. Tocmai de aceea ne-am gandit că trebuie să acționăm acum, aici, fără amânări și scuze, pentru ca, pe viitor, copiii noștri să nu mai facă parte din aceste statistici rușinoase. Și era normal să începem această acțiune chiar cu cabinetele școlare. Am refăcut Cetatea, adica ne-am împăcat cu trecutul, gata, acum e obligatoriu să ne orientăm spre viitor. Iar viitorul sunt chiar copiii și nepoții noștri, ai tuturor albaiulienilor.”
Aproape 5000 de copii beneficiază de control stomatologic cel puțin o dată pe an, însă tipurile de tratamente care se asigură sunt atat profilactice (detartraj, periaj profesional, fluorizări), dar și manopere stomatologice specifice în tratamentul cariilor dentare: abcese dentare, drenaj endodontic, paradontite, extracții etc. Pe lângă examenele de bilanț și intervenții dentare, medicii stomatologi susțin cursuri de educație sanitară și prevenție (tehnica periajului etc.).
Înlocuirea dotărilor din cabinetele stomatologice școlare se înscrie într-o campanie mai amplă de susținere a unităților de învățământ locale, derulată de Primaria Alba Iulia. Reamintim că, la începutul anului, 200 000 de lei din bugetul local au fost alocați pentru achiziționarea de jucării ce ulterior au fost distribuite tuturor gradinițelor din oraș.