Startup-ul WeSupply.xyz, fondat de doi IT-işti din Oradea, a creat un sistem de curățare automată a râurilor, conceput să extragă peste 500 de tone de deșeuri în fiecare an. Cum funcţionează acest proiect.
Primul sistem de curățare automată a râurilor DRAVIR model 1 a fost amplasat malul drept al cantonul din comuna Girișul de Criș, pe Crișul Repede, Oradea, din judeţul Bihor. Este un proiect pilot, care urmează să fie replicat şi pe alte râuri, au spus fondatorii WeSupply, pentru StartupCafe, Dragoș Rus și Virgil Ghic, doi tineri IT-şti.
Investitţia în acest proiect a fost de câteva zeci de mii de euro, dar potrivit reprezentaţilor startup-ului, costurile următoarelor sisteme vor scădea considerabil, având în vedere că o mare parte din aceasta investiţie a fost făcută în partea de cercetare şi proiectare a sistemului.
Cum funcţionează DRAVIR
Sistemul de colectare automată a deșeurilor a fost conceput să extragă peste 500 de tone de deșeuri în fiecare an. Plasat strategic pe cursul râului, sistemul va colecta deșeurile din apă. Curenții apei vor atrage deșeurile, urmând ca acestea să fie blocate într-un container din cadrul sistemului de colectare.
Odată ce containerul se va umple, acesta va fi extras din apă, adus la țărm pentru a colecta deșeurile adunate și plasat înapoi în sistemul de colectare.
Ideea tinerilor a venit din dorința de a da înapoi comunității da și de a putea să își desfășoare activitatea într-un mediu curat. “Am considerat că nu mai este suficient să ne desfășurăm activitățile de zi cu zi și să ignorăm ce se întâmplă cu mediul înconjurător, ci trebuie sa ne implicăm astfel încât cu ajutorul tehnologiei să creăm un impact pozitiv asupra mediului”, spune Dragoș Rus, Cofondator WeSupply.
Sistemul de curățare a fost lansat cu succes și va opera în mod automat 24/7.
Inițiativa este sprijinită de ABA Crișuri Oradea cât și de WeSupply.xyz.
Cei doi antreprenori mai lucrează şi la alte proiecte, cum ar fi un marketplace internațional axat pe produse realizate într-un mod sustenabil, în cadrul căruia pentru fiecare produs vândut/închiriat, se angajează să planteze și să curețe râurile folosind tehnologie de ultimă oră. Primul proiect de plantare automată, marca WeSupply, folosind drone este planificat pentru primavara anului 2020.
“Sunt nespus de încântat că am reușit să punem în funcție primul curățător. Sunt încrezător că după ce lumea vede ce cantitate de gunoi adunăm de pe râuri, comunitatea se va implica și mai mult, astfel încât proiectele de acest gen să ia amploare. Vrem cu sprijinul comunității, a mediului de afaceri și pe viitor și cu cel al autorităților locale să punem cate un curățător pe fiecare râu din România” – Virgil Ghic, Cofondator WeSupply
Identificarea zonelor foarte afectate de poluare este una dintre prioritățile WeSupply, întrucât se dorește plasarea unor astfel de sisteme pe mai multe râuri pentru colectarea deșeurilor. WeSupply dorește să colaboreze pe viitor și cu autoritățile locale cât și cu comunitatea și mediul de afaceri pentru ca soluția lor să fie scalabilă și sustenabilă la nivel național, au mai spus cei doi antreprenori orădeni.
(startupcafe.ro)