Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției, au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților:
MUREȘAN IOAN, procuror șef al DIICOT – ST Alba, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
– abuz în serviciu;
– represiune nedreaptă;
– fals intelectual;
CEAN NICOLAIE IOAN, fost procuror DIICOT în perioada 07.12.2009 – 15.08.2013, în prezent pensionat, în sarcina căruia s-a reținut complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție;
MUNTEAN ALIN MIREL, ofițer de poliție judiciară în cadrul BCCO Alba, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
– abuz în serviciu;
– fals intelectual, în formă continuată;
– complicitate la infracțiunea de represiune nedreaptă.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2013, inculpatul MUREȘAN IOAN, împreună cu inculpatul MUNTEAN ALIN MIREL și cu complicitatea inculpatului CEAN NICOLAIE ION, cu ocazia urmăririi penale efectuate într-un dosar al DIICOT – ST Alba, privind pe Berbeceanu Traian ș.a., și-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuțiile de serviciu vizând desfășurarea activității în conformitate cu legea, prin:
– dispunerea începerii urmăririi penale față de Berbeceanu Traian pentru săvârșirea infracțiunilor de sprijinirea unui grup infracțional nestructurat;
– favorizarea infractorului;
– omisiunea sesizării organelor judiciare, mărturie mincinoasă și fals în declarații (21.10.2013);
– punerea în mișcare a acțiunii penale (23.10.2013);
– reținerea pe 24 de ore a lui Berbeceanu Traian (24.10.2013);
De asemenea a propus arestarea preventivă a acestuia (24.10.2013), în urma administrării, fie personal, fie de inculpatul MUNTEAN ALIN MIREL, a unor probe nelegale, cu un conținut nereal, constând:
– declarații obținute prin întrebuințarea de amenințări, promisiuni sau favoruri;
– declarații luate unor persoane aflate în relații de adversitate notorie cu Berbeceanu Traian;
– declarații conținând adăugiri sau deformări ale susținerilor persoanelor audiate;
– declarația inculpatului CEAN NICOLAIE ION, audiat cu identitate protejată;
– procese-verbale întocmite de inculpatul MUNTEAN ALIN MIREL, despre care a cunoscut că au conținut fals sau trunchiat;
– documente fără relevanță probatorie;
În același context, inculpatul nu a procedat la verificarea altor variante de anchetă, deși existau elemente faptice care ar fi impus acest lucru.
În referatul cu propunere de arestare preventivă, inculpatul MUREȘAN IOAN a inserat cu știință mențiuni false sau denaturate și a ascuns existența unor probe în apărarea lui Berbeceanu Traian, aducând astfel o gravă vătămare drepturilor și intereselor legale ale acestuia, respectiv: libertatea individuală, dreptul la apărare, dreptul la demnitate, la reputație și onoare, dreptul la salariu lunar, prin diminuarea cuantumului acestuia.
Ca urmare a acestor acțiuni, inculpații MUREȘAN IOAN, MUNTEAN ALIN MIREL și CEAN NICOLAIE ION au obținut, atât pentru sine, cât și pentru persoane din anturajul acestora, cercetate penal, foloase necuvenite, de ordin nepatrimonial, constând în denigrarea ofițerului de poliție judiciară și înlăturarea acestuia din dosarele pe care le instrumenta.
Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea:
În cursul anului 2012, BERBECEANU TRAIAN a transmis inculpatului MUREȘAN IOAN, atât direct, cât și prin intermediul altor persoane, că are informații cu privire la activități infracționale desfășurate de inculpații CEAN NICOLAIE și MUNTEAN ALIN, atrăgându-i atenția că va sesiza organele ierarhic superioare cu privire la neregulile din anumite dosare, vehiculându-se și informații privind deținerea de către BERBECEANU TRAIAN a unor înregistrări în sensul celor arătate.
În luna august 2012 inculpatul Mureșan Ioan i-a solicitat în repetate rânduri lui Berbeceanu Traian, șef al B.C.C.O. Alba, să îl numească pe inculpatul Munteanu Alin șef al Serviciului de combatere a finanțării terorismului și spălării banilor (S.C.F.T.S.B) din cadrul B.C.C.O. Alba.
În urma verificărilor în cadrul serviciului, Berbeceanu Traian a constatat o serie de nereguli privind înregistrarea cauzelor, inclusiv a unor documente clasificate, precum și lipsa din registrul de evidență a cauzelor penale a datelor privind dosare înregistrate în noiembrie – decembrie 2010, în lucru la inculpatul Munteanu Alin.
În aceste condiții, având suspiciuni cu privire la Munteanu Alin, Berbeceanu Traian a refuzat solicitarea inculpatului Mureșan Ioan.
Aspectele menționate mai sus, care periclitau pozițiile funcționarilor publici, precum și interesele unor persoane din anturajul acestora, au fost de natură a-i determina pe inculpații Mureșan Ioan și Cean Nicolaie, împreună cu ofițerul de poliție Muntean Alin, să conceapă un plan prin care, folosindu-se de prerogativele și atribuțiile funcțiilor deținute, să obțină, în mod injust, denigrarea și decredibilizarea ofițerului de poliție Berbeceanu Traian, retragerea avizului de poliție judiciară deținut de acesta, precum și înlăturarea ofițerului din dosarele pe care le instrumenta.
Astfel, în acest context a rezultat că, începând cu luna mai 2013, în mai multe dosare de urmărire penală aflate pe rolul DIICOT – Serviciul Teritorial Alba, inculpații Mureșan Ioan și Muntean Alin au direcționat declarațiile unor învinuiți și martori audiați în aceste cauze, fără legătură cu obiectul cauzelor și fără existența vreunei sesizări scrise, către persoana lui Berbeceanu Traian, evidențiindu-se o acțiune concertată pentru obținerea, în orice mod, de date sau indicii privitoare la implicarea lui Berbeceanu Traian în fapte de natură penală.
Pentru a obține acele declarații de la învinuiți, inculpatul Muntean Alin a facilitat persoanelor audiate, aflate în stare de arest preventiv, comunicarea cu membrii familiei sau cu alte persoane apropiate.
O altă categorie de declarații, ce au fost utilizate de inculpatul Mureșan Ioan în susținerea acuzării, au constituit-o cele luate unor persoane aflate în relații vădite de dușmănie cu Berbeceanu Traian (persoane cercetate de acesta, persoane arestate în urma acțiunilor BCCO).
Acestea au fost completate de o serie de procese-verbale de investigații, întocmite preponderent în perioada august-octombrie 2013, de inculpatul Muntean Alin, care era și ofițer de caz, conținând aspecte neverificabile din perioada 2011-2012 privitoare la pretinse legături ale lui Berbeceanu Traian cu persoane cercetate, aspecte care, dacă ar fi fost reale, ar fi trebuit raportate în acea perioadă de către cei ce le-au cunoscut.
De asemenea, inculpatul Muntean Alin a întocmit mai multe procese-verbale având ca obiect constatări ale unor legături infracționale rezultate din listinguri ale unor posturi telefonice sau din supravegheri operative, prezentând date trunchiate, cu scopul de a sugera anumite filiere de transmitere de către Berbeceanu Traian a unor informații către mediile infracționale.
Referitor la învinuirea adusă lui Berbeceanu Traian, de a fi informat o anumită persoană despre percheziția din 10 mai 2012, a rezultat că postul telefonic, menționat de inculpatul Mureșan Ioan în referatul cu propunere de arestare, ca fiind al persoanei atenționate, nu aparținea acesteia, ci era utilizat de o altă persoană.
În ce privește învinuirea de a fi informat aceeași persoană despre efectuarea, în data de 08 octombrie 2012, a unei percheziții domiciliare, referatul cu propunere de arestare întocmit de inculpatul Mureșan Ioan conține o expunere de date neconcludente pentru cauză.
Din actele prezentului dosar a mai rezultat că inculpatul Cean Nicolaie, care până în vara anului 2013 a funcționat ca procuror în cadrul DIICOT-ST Alba, a efectuat demersuri și a pus la dispoziție celorlalți doi inculpați, în înțelegere cu aceștia, martori dispuși să dea declarații nereale împotriva lui Berbeceanu Traian.
De asemenea, a transmis unor persoane ce urmau a fi audiate în calitate de inculpați promisiunea, din partea inculpatului MUREȘAN IOAN, că, dacă vor accepta să facă declarații incriminatoare la adresa lui BERBECEANU TRAIAN, vor beneficia de ușurarea situației juridice.
Același inculpat a furnizat anumitor martori, anterior audierii lor de către inculpatul MUREȘAN IOAN, date nereale cu privire la participația penală a lui BERBECEANU TRAIAN, în scopul introducerii acestor informații false în declarațiile date anchetatorilor.
Contribuția sa, la susținerea anchetei efectuate în mod abuziv de inculpații MUREȘAN IOAN și MUNTEAN ALIN, s-a mai materializat și prin formularea unei declarații personale, împotriva lui BERBECEANU TRAIAN, ca martor cu identitate protejată, aducând o gravă vătămare drepturilor și intereselor legale ale persoanei vătămate: respectiv libertatea individuală, dreptul la apărare, dreptul la demnitate, la reputație și onoare, dreptul la salariu lunar, prin diminuarea cuantumului acestuia.
În cauză procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curțe de Casație și Justiție, cu propunere de a se menține măsurile preventive dispuse în cauză.