Campanie de prevenire a toxiinfecțiilor alimentare

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba derulează, în perioada 26 august – 30 septembrie, în contextul începerii noului an școlar, o campanie de prevenire a toxiinfecțiilor alimentare. În cadrul campaniei vor fi promovate cele cinci mesaje-cheie pentru siguranța alimentației, transmise de Organizația Mondială a Sănătății.
Campania este coordonată de directorul DSP Alba, ec. Alexandru Sinea, dr. Olimpia Candrea, coordonator program național evaluare și promovare a sănătății și de către dr. Ileana Văcaru, șef compartiment evaluare factori de risc din mediu.
”Mai mult de 200 de boli se transmit prin manipularea necorespunzătoare a alimentelor. Pentru sănătatea lor, cetățenii trebuie să cunoască și să respecte cinci reguli promovate de Organizația Mondială a Sănătății. Campania are rol de informare și se va desfășura în unitățile de alimentație publică din județ, prin asistenți medicali comunitari și asistenții medicali ai DSP responsabili pe zonele Munții Apuseni, Blaj și Aiud. Cunoașterea înseamnă prevenire”, a transmis Alexandru Sinea.
Mesajele-cheie ce vor fi transmise în cadrul campaniei sunt:
1. Păstrați curățenia:
Spălați-vă pe mâini înainte de a manevra alimentele, dar și în timpul preparării lor;
Spălați-vă pe mâini după ce folosiți toaleta;
Spălați și dezinfectați toate suprafețele și ustensilele utilizate la prepararea hranei, de fiecare dată când le folosiți;
Protejați bucătăria și zonele de gătit împotriva insectelor, paraziților și animalelor.
2. Separați alimentele gătite de cele crude
Separați carnea crudă și fructele de mare de celelalte alimente;
Folosiți echipamente și ustensile separate (cum ar fi cuțitele și tocătoarele) pentru manipularea alimentelor crude;
Depozitați alimentele în cutii, pentru a evita contactul între alimentele crude și cele preparate.
3. Gătiți cât mai bine alimentele
Gătiți alimentele cât mai bine, în special carnea, ouăle și fructele de mare;
Supele, ciorbele și tocănițele trebuie fierte pentru a vă asigura că au atins 70 de grade Celsius. Ar fi ideal să folosiți un termometru alimentar;
Când fierbeți carnea, asigurați-vă că zeama este limpede și nu este de culoare roz;
Reîncălziți alimentele gătite la o temperatură cât mai mare, preferabil peste 60 de grade Celsius.
4. Păstrați alimentele la temperaturi sigure
Nu lăsați alimentele gătite la temperatura camerei mai mult de două ore;
Refrigerați imediat alimentele gătite sau perisabile (de preferat sub 5 grade Celsius);
Păstrați alimentele gătite la temperatura de peste 60 de grade Celsius, înainte de a fi servite;
Nu păstrați alimentele timp îndelungat, nici chiar în frigider;
Nu decongelați alimentele la temperatura camerei.
5. Folosiți surse de apă și materii prime sigure
Folosiți apa potabilă sau tratați-o pentru a o face potabilă;
Alegeți alimente proaspete și sănătoase;
Alegeți alimente procesate pentru a fi mai sigure, cum ar fi laptele pasteurizat;
Spălați bine fructele și legumele, în special dacă le consumați crude;
Nu folosiți alimentele după data de expirare a cestora.
În fiecare zi, mii de oameni mor din cauza unor boli transmise prin alimente, care pot fi prevenite. Bolile transmise prin alimente sunt o problemă de sănătate publică, care va rămâne mereu în atenția instituției, subliniază directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.
Campania se va desfășura, din 12 septembrie, odată cu începerea noului an școlar, și în instituții de învățământ.
O manipulare corespunzătoare a alimentelor este cheia pentru prevenirea bolilor transmise prin alimente.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole