Osemintele ,,Binefacatorului motilor”, Mihail Grita (1762-1837) și ale sotiei sale Safta, vor fi deshumate dintr-un cavou degradat de timp și neingrijit, aflat într un fost cimitir dezafectat si stramutate intr-un loc de veci, amenajat special în curtea bisericii din Rosia Montana, ctitoria sa, alaturi de parintii sai, Gheorghe și Rafila și de fiul sau, George Grita, fost tribun al lui Avram Iancu. Actiunea va avea loc la inițiativa profesorului Daniel Fonoage, directorul Liceului de Arte ,,Regina Maria” din Alba Iulia si prin implicarea Arhiepiscopiei Alba Iulia, a presedintelui CJ Alba, Ion Dumitrel și a primarului comunei Roșia Montană, Eugen Furdui.
Marele roman, patriot și filantrop din Roșia Montana, Mihail Grita a fost un roman crestin-ortodox, care devine, la inceputul secolului al XIX-lea, cel mai mare proprietar de mina din Rosia Montana. Cu toate ca putea sa-si foloseasca avere imensa in interes propriu, el a decis sa construiasca 7 biserici ortodoxe și a 7 școli confesionale, singurele acceptate la acea vreme, pentru poporul roman greu incercat. Constructia celor 7 biserici s-a realizat pe-un areal foarte intins, pentru acea perioadă și cu eforturi financiare pe masură. Daca unele dintre biserici sunt ridicate in zona, cum ar fi cea de la Roșia Montana, Bucium, Cerbu sau Mogos – Mamaligani, altele au fost ridicate la zeci de km distanță, cum ar fi biserica din Geoagiu Gelmar sau Geoagiu Joseni.
Mihail Grita, un roman fabulos, cu o constiinta puternică privind atasamentul și apartenetța la neamul sau, a conștientizat pe deplin situatia in care se aflau romanii din „Tara de Piatra” și n-a ezitat sa-si cheltuiasca toata averea, aproape doua tone de aur, pentru a pastra romanismul nealterat, intr-o perioada in care romanii erau considerati străini in țara lor. Nu și-a făcut palat, ci s-a ingrijit de neamul sau și de sufletul sau pe care il inchinase Domnului.