La doar 38 de km de Alba Iulia, la confluenţa celor două Târnave, într-o renumită zonă viticolă, se află un oraş cu o mare încărcătură istorică. Blajul este locul în care s-a născut conştiinţa naţională a românilor. Este locul în care la 1848 zeci de mii de oameni şi-au strigat într-un glas dorinţa de eliberarea de sub jugul asupritor. Dincolo de istorie însă oraşul este vizitat de turişti datorită peisajelor sale fascinante.
Blajul respiră şi transmite istorie pură. În orice colţ al oraşului ai merge e imposibil să nu dai de o reprezentare a ceea ce ai citit în cărţile de istorie. Mândria oraşului şi a neamului românesc este Câmpia Libertăţii. Aici, românii din Transilvania, în frunte cu Avram Iancu s-au adunat să pună la punct programul revoluţiei din Ardeal. Aici s-a vorbit pentru prima dată despre desfiinţarea iobăgiei şi drepturi egale.
În catedrala din Blaj se află şi cel mai mare iconostas din România, o operă de artă desăvârşită. A fost sculptat în lemn de tei, la Târgu-Mureş, şi adus la Blaj pe bucăţi, cu carul.
Blaj este şi locul unde limba română şi-a câştigat drepturile de manifesatare pe pământul strămăşilor. A fost respectată şi învăţată aşa cum se cuvine în prima şcoală cu predare în limba română. Momentul l-a determinat pe Ion Heliade Rădulescu să spună: ,,aici a răsărit soarele românilor!,,
Dincolo de istorie, Blajul este o asezare binecuvântată peisagistic. Dar şi turistic. Foarte mulţi turişti aleg ca destinaţie această zonă,convenabilă şi ca preţ