Academicianul clujean, profesorul Gyenge Csaba a primit ”Medalia de Onoare a Oraşului Cugir”

Cu puţin timp în urmă, aprecierea comunităţii cugirene s-a îndreptat către academnicianul Pof. Univ. Dr. Ing. Gyenge Csaba de la Universitatea Tehnică Cluj – Napoca, cel care a dezvoltat ingineria cugireană şi a format mai multe generaţii de specialişti. Ca recunoştinţă pentru activitatea sa, Consiliul local al oraşului Cugir s-a întrunit într-o şedinţă solemnă pentru a-i înmâna distincţia de ,,Medalia de Onoare a Oraşului Cugir”. Reuniunea a avut loc la aproape două luni, de la adoptarea în acest sens a unui proiect de hotărâre iniţiat de grupul de consilieri Mircea Trifan, Horia Rotche, Mircea Simu, Aurel Paştină şi Bogdan Dumitru. Înmânarea distincţiei reprezintă o dovadă de apreciere pentru activitatea tehnico ştiinţifică a Pof. Univ. Dr. Ing. Gyenge Csaba, desfăşurată în colaborare cu specialiştii cugireni de la Uzina Mecanică Cugir, şi pentru promovarea prestigiului oraşului Cugir.
În cei 9 ani cât a lucrat la Uzina Mecanică Cugir (1961- 1970), Gyenge Csaba a ocupat funcţii de inginer tehnolog, şef birou scule, adjunct Serviciu Cercetare. Ca urmare a pasiunii deosebite faţă de tehnică şi faţă de activitatea de promovare a tehnologiilor moderne, pe perioada activităţii sale le U.M.C, domnia sa a elaborat: o nouă tehnologie de execuţie a camelor pentru strunguri automate, prima freză-melc DUPLEX din România, primele pompe şi compresoare elicoidale dinRomânia, o nouătehnologie pentru prelucrarea bucşelor de motor Metrom, aplicaţia industrială a primului calculator electronic românesc DACICC 1.
Înperioadacât a locuit la Cugir a fost şi profesor laşcoalăprofesionalăşi liceul seral, predând cursuri de Tehnologia meseriei, MatematicăşiFizică, iar dupăînfiinţareasecţiei de subingineri la Cugir, între 1979 – 1989 a predat Tehnologia FabricăriiMaşinilor.
Şi înainte, dar şi după 1989 a militat continuu pentru recunoaştere naţională şi internaţională a industriei, culturii şi a cetăţenilor din Cugir şi a luat parte la diferite activităţi ştiinţifice organizate la nivelul oraşului Cugir. Din anul 2013 este membru al Academiei Maghiare de Ştiinţe, iar în anul 2015, Consiliul Judeţean Cluj i-a conferit titlul de ,,Senior alCetăţii”.
La festivitatea de înmânare a „Medaliei de Onoare a Oraşului Cugir” au vorbit despre personalitatea academicianului Gyenge Csaba : primarul Adrian Teban, viceprimarul Horia Rotche, consilierii locali, Emil Muntean şi Mircea Simu, directorul Colegiului Tehnic, „Ion D. Lăzărescu”, Alexandru Micaciu , preşedinteleAsociaţiei Pro Cugir, Aurel Voicu, directorul Casei de Cultură Cugir, Rodica Florea, prof.Universitatea Tehnică Cluj–Napoca dr. ing. Petru Berce. Văditemoţionat, academicianul Pof. Univ. Dr. Ing. Gyenge Csaba a mărturisit că perioadac ât a activat şi a trăit în Cugir a însemnat un moment important din viaţă sa, care i-a marcat în mod special cariera profesională, că această perioadă are un loc aparte în sufletul său si că toată viaţa a purtat Cugirul în suflet.

Acordarea distincţiei ,,Medalia de Onoare a Oraşului Cugir” este un gest simbolic, care sperăm să spună multe despre aprecierea pe care comunitatea noastră locală o are faţă de cel care a dat plusvaloare ingineriei cugirene, atât în cei nouă ani încare a activat la UM Cugir, cât şi după aceea, în activitatea să universitară şi ştiinţifică.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole