Poliţiştii de investigaţii criminale din Alba au recuperat mai multe obiecte din patrimoniul naţional al României, susceptibile a fi fost sustrase din situri arheologice, în urma celor 5 percheziţii efectuate pe raza judeţului.
La data de 20 noiembrie a.c., poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale – I.P.J. Alba au efectuat 5 percheziţii domiciliare, pentru documentarea activităţii infracţionale a unor persoane bănuite de comiterea infracţiunilor de acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept şi furt calificat.
În urma percheziţiilor efectuate, au fost identificate mai multe vârfuri de lance, o sabie, obiecte de podoabă, precum şi obiecte de harnaşament de perioadă dacică şi medievală.
De asemenea, la domiciliul unuia dintre bănuiţi a fost depistat un pistol cu aer comprimat, deţinut fără drept, mai multe petarde şi unelte susceptibile a fi folosite în activitatea infracţională (detectoare de metale, cazmale, sape).
În fapt, poliţiştii specializaţi în investigaţii criminale s-au sesizat din oficiu, cu privire la faptul că un bărbat, de 35 de ani, din Alba Iulia, efectuează detecţii în situri arheologice de interes naţional, situate în teritoriul administrativ al localităţii Bulbuc, comuna Ceru Băcăinţi, Piatra Craivii, Căpâlna şi Cetea, toate din judeţul Alba, clasate în lista monumentelor istorice.
Din cercetările efectuate, a rezultat că, în perioada ianuarie – octombrie 2014, folosind detectoare de metale, bărbatul ar fi descoperit şi sustras mai multe bunuri aparţinând patrimoniului cultural (săbii, pumnale, vârfuri de lance, vârfuri de săgeţi, zăbale, fibule), fiind ajutat de o altă persoană, de 47 de ani, din Zlatna.
Faţă de cei doi bănuiţi a fost luată măsura reţinerii pentru 24 de ore, urmând să să fie prezentaţi magistraţilor, cu propunere de arestare preventivă.
Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracţiunilor de furt calificat, acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, fără autorizarea prealabilă, nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor şi operaţiuni cu articole pirotehnice, fără drept.
Activităţile au beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale – I.G.P.R..