Moody’s Investors Service – rating Ba1 pentru municipiul Alba Iulia

Municipiul Alba Iulia este prima localitate din Romania al carei rating a fost publicat de agentia internationala Moody’s. Ratingul obtinut este Ba1. Acesta evaluează pozitiv capacitatea de a rambursa datoria contractata şi angajamentul de a onora obligaţiile de plată asumate de municipiul Alba Iulia. Rating-ul este o cercetare independenta asupra modului in care un subiect, in cazul de fata municipiul Alba Iulia, este capabil sa-si indeplineasca obligatiile financiare in totalitate si la termen.

Gjorgji Josifov (Moody’s):
“Rating-ul de emitent Ba1 al municipiului Alba Iulia este sustinut de rezultatele solide realizate ca urmare a unui management bugetar prudent, asa cum se reflecta in excedentele operationale constante, performantele financiare bune si existenta unor rezerve la un nivel confortabil.”

Moody’s remarca faptul ca Alba Iulia a realizat, in decursul ultimilor ani, excedente importante in bugetul de functionare. Acest excedent a fost de 30% din veniturile operationale in 2012, de la 19% in 2011, reflectand o crestere a veniturilor realizate din impozite si taxe si o crestere a transferurilor de la bugetul de stat, asociate cu masurile de control a cheltuielilor implementate de administratia locala. Aceeasi performanta robusta se asteapta si in decursul urmatorilor 2 ani.

Mircea Hava (Primar):
“Rating-ul obtinut de Alba Iulia este, daca vreti, un indicator al realizarilor si al efortului depus de toti cetatenii municipiului in ultimii ani. Dezvoltarea orasului este, in primul rand, meritul locuitorilor sai si recunoasterea noastra trebuie sa se indrepte catre ei. Alba iulia este astazi la un rating comparabil cu al unor capitale europene precum Zagreb sau Budapesta.
S-au atras fonduri europene de peste 150 milioane euro, s-au facut imprumuturi si s-au emis obligatiuni pentru co-finantarea proiectelor europene, iar aceste fonduri au asigurat resursele necesare construirii sau modernizarii a peste 23 km drumuri, peste 55.000 m2 zone pietonale, peste 20.000 m2 de parcari si a peste 15 ha de spatii verzi noi.
Dar toate astea ar fi fost imposibile fara munca cetatenilor, fara miile de locuitori care au lucrat efectiv in proiectele acestea, fara zecile de companii locale care au asigurat serviciile aferente si constructia obiectivelor propuse si, mai ales, fara impozitele si taxele platite la bugetul local pentru a asigura continuitatea investitiilor chiar si in momentele de criza economica sau de intarzieri in platile europene. Oamenii si firmele din Alba Iulia, contribuabilii, ei au fost cheia succesului nostru.”

Serviciul de rating făcut de compania Moodys reprezintă pentru oras:
– un proces de evaluare la finalul celei mai ample campanii de investiţii derulate în ultimii ani în municipiul Alba Iulia.
– un audit pertinent şi serios al managementului financiar, investiţional şi organizaţional din cadrul Primăriei Alba Iulia.
– sursă instituţională credibilă, liberă de orice imixtiuni politice sau de altă natură de analiză a performanţelor financiare ale Primăriei.
– un demers ce face parte din strategia Municipiului Alba Iulia de a-şi construi o reputaţie pozitivă şi competitivă în plan extern şi naţional.

Nicolaie Moldovan (City Manager):
“Rating-ul bun al municipiului este foarte important in perspectiva atragerii resurselor financiare pe viitor. Exercitiul bugetar UE 2014-2020 prevede un efort de co-finantare mult mai ridicat pentru beneficiarii de fonduri europene. Pe parcursul exercitiului bugetar UE anterior am construit si extins la superlativ capacitatea institutionala a municipiului Alba Iulia, dovedita deja in absorbtia a peste 150 milioane euro bani europeni, devenind cel mai mare “investitor” in dezvoltarea locala. Pentru perioada urmatoare de programare vom avea nevoie de mai multi investitori privati si mult mai multe finantari rambursabile. Acest lucru nu se poate obtine decat avand un rating bun oferit de o agentie internationala de renume.”

Capacitatea noastră de planificare a dezvoltării urbane şi proiectele noastre de investiţii deţin recunoaşterea Băncii Mondiale, Comisiei Europene (Destinaţie Europeană de Excelenţă), ale Europa Nostra, Casei Regale, corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, liderilor reprezentativi ai unor asociaţii profesionale naţionale de prestigiu.

Gradul de îndatorare al municipiului Alba Iulia nu depăşeste azi pragul de 14%, iar 6-7% din veniturile totale ale Primăriei sunt cheltuite pentru plata ratelor şi dobânzilor la creditele contractate pentru cofinanţarea proiectelor de investiţii materializare în oraş.

Demersul pentru stabilirea unui rating de soliditate financiară pentru Alba Iulia a fost pasul firesc pe care trebuia să îl facem pentru a obţine o analiză independentă a acţiunilor întreprinse până acum. Totodată, acest rating ne dă o măsură a capacităţii Primăriei de a accesa noi fonduri, în special europene în perspectiva noii perioade de alocare a CE 2014 – 2020. Acest demers este important şi foarte util pentru scăderea costurilor finanţărilor şi atragerea de investitori. Pentru exercitiul financiar ale UE 2014 – 2020 va fi mare nevoie de cofinanţare/prefinanţare de mai mari dimensiuni în susţinerea proiectelor de dezvoltare ale Municipiului Alba Iulia.
Valentin Miron (Presedinte VMB Partners):
“Excedentul operational al bugetului primariei municipiului Alba Iulia a crescut la 30% din valoarea veniturilor operationale in 2012 fata de 19% in 2011, in vreme ce veniturile operationale au crescut si ele cu aproape 20%.Este, fara doar si poate, dovada unui management financiar performant.Trebuie sa mentionam ca o asemenea disciplina financiara se datoreaza, nu in ultimul rand, faptului ca Alba Iulia a utilizat frecvent instrumente de creditare bancara si obligatara,a apelat la operatiuni de atragere de fonduri rambursabile de pe piata interna de capital si nerambursabile prin programele sectoriale. Asta a generat rigurozitate, a generat un comportament chibzuit si bazat pe indicatori economici de performanta.”

Marius Bostan (Senior Partner VMB Partners):
“Alba Iulia a fost prima localitate din Romania care a emis obligatiuni in moneda nationala cu o maturitate de 20 ani. Nu poti sa aduni bani din piata si sa promiti ca-i dai inapoi in 20 de ani daca nu ai performante financiare, daca nu dovedesti un comportament financiar prudent sau daca nu ai o politica investitionala in conformitate cu o strategie fezabila de dezvoltare durabila. Ori, daca ne uitam la matricea “Baseline Credit Assessment BCA-scorecard atasata rating-ului conferit de Moody’s, tocmai aceste elemente au cantarit foarte mult in evaluare.
Municipalitatea a reusit sa-si faca o strategie de dezvoltare pe termen lung in urma cu peste 10 ani la care si-au adus contributia cei mai buni consultanti, mediul de afaceri si personalitatile orasului. Din 2002 pana in 2012 veniturile proprii au crescut de 7 ori. Au fost aduse multe idei bune privind investitiile, urbanismul, managementul operational din orase europene dezvoltate. Proiectele s-au prioritizat si s-a creat un echilibru bun intre investitiile private si cele municipale. Stabilitatea politica, munca serioasa a executivului, inteligenta proiectantilor si consultantilor, urmate de forta companiilor private, au facut din Alba Iulia un municipiu care se poate compara cu cele din Occident.”

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole