În perioada 25-27 aprilie 2013, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia şi Consiliul Județean Alba organizează conferința internațională cu tema Economie și societate în Europa Centrală și Răsăriteană. Teritoriu, populație, consum. Evenimentul, găzduit la sediul Universităţii, reunește istorici din Franța, Germania, Polonia, Slovacia și Ungaria, precum și de la Universitățile din Alba Iulia, București, Cluj-Napoca, Iași, Reșița, Sibiu și Târgu-Mureș.
Prin subiectele propuse spre dezbatere se intenționează căutarea unor puncte comune între diversele politici reformatoare experimentate de-a lungul timpului și proiectul actual al regionalizării, cu multiplele sale implicații. Utilizarea resurselor, relația dintre teritoriu și economie, transformările etnice și confesionale suferite la nivel micro- și macro-comunitar, perspectivele sociale ale artei, educației și culturii sunt domenii din care au fost extrase eșantioane pentru a identifica soluțiile oferite de-a lungul timpului unor probleme similare celor contemporane, precum și pentru a lua contact cu modelelor experimentate în spațiile învecinate, care s-au confruntat deja sau se confruntă cu aceleași imperative ale conviețuirii într-o lume tot mai marcată de globalizare. Prin acest dialog științific se caută oportunități pentru dezvoltarea unei strategii locale, prin care să se răspundă eficient dislocărilor inevitabile pe care le va genera implementarea și în România a proiectului de regionalizare.
În consens cu acest deziderat, în programul conferinței, au mai fost incluse o expoziție-atelier intitulată Icoane din Transilvania: artă românească – patrimoniu european, organizată în parteneriat cu Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii, al cărei vernisaj va avea loc în data de 25 aprilie, ora 12,00, la Palatul Apor; o vizită la Biblioteca Batthyaneum – principalul depozit de valori bibliofile din Transilvania; o vizită documentară la Roșia Montană, așezare emblematică pentru ilustrarea dependenței între teritoriu, populație și consum, cei trei factori care guvernează existența oricărei comunități umane.