Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba au efectuat controale la unitățile de alimentație publică – unități de tip catering, restaurante cu servicii de tip catering și cantine școlare, care livrează mâncare pentru elevi, în cadrul programului național ”Masă Sănătoasă”. Verificările au fost efectuate pentru a ne asigura că operatorii din domeniul alimentar respectă cerințele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor și asigură o alimentație corespunzătoare și sigură pentru elevi.
Controalele au fost efectuate, în perioada 20 ianuarie – 1 martie, în conformitate cu prevederile programului acțiunilor de supraveghere, prevenire și control în domeniul siguranței alimentelor al ANSVSA, respectiv în conformitate cu prevederile Regulamentului Comisiei Europene privind igiena produselor alimentare.
În total, au fost efectuate un număr de 42 de controale. Pentru deficiențele constate în timpul verificărilor au fost aplicate operatorilor alimentari un număr de 13 sancțiuni contravenționale în valoare de 43.200 de lei şi 10 avertismente.
Principalele abateri de la normele sanitar veterinare şi pentru siguranța alimentelor pentru care au fost aplicate aceste sancțiuni au fost:
- manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor de igienă prin folosirea recipientelor si a ustensilelor deteriorate, greu igienizabile;
- etichetarea necorespunzătoare a preparatelor culinare;
- neîntreținerea spațiilor de prelucrare a produselor alimentare și a ustensilelor de lucru (spații și ustensile de lucru neigienizate).
Aceste acțiuni de verificare vor continua pe întreg anul școlar, mai ales în unitățile de alimentație publică de tipul restaurantelor (cu servicii de caterign), unităților de tip catering și cantinelor școlare în care se prepară și se servesc alimente și mâncăruri gătite.
Un aspect important al acestor controale este îndrumarea operatorilor din domeniul alimentar în ceea ce privește bunele practici de igienă și siguranță alimentară. DSVSA Alba nu doar că identifică eventualele neconformități, dar oferă și recomandări pentru îmbunătățirea standardelor de calitate, asigurându-se astfel că elevii beneficiază de mese sigure.
În această perioadă nu au fost înregistrate pe teritoriul județului Alba episoade de toxiinfecții alimentare la om, consecutiv consumului de alimente.