Silva Logistic Services. Valea Hârtibaciului, Valea Târnavelor și Ţara Oltului, Agnita, Alțâna, Bârghiș, Brădeni, Chirpăr, Retiș, Hosman, Marpod, Ilimbav, Săsăuș, Retiș. 

Valea Hârtibaciului este, probabil, zona etnofolclorică a județului Sibiu care și-a păstrat cel mai bine caracterul arhaic. Urbanizarea redusă a fost factor al prezervării specificului și autenticității civilizației tradiționale de aici. Pășunile și fânețele întinse, bisericile mici din lemn, bisericile din piatră zugrăvite în urmă cu două veacuri de meșteri pricepuți din familia Grecu, impunătoarele biserici fortificate evanghelice– toate fac farmecul locului. Din punct de vedere etnofolcloric, zona se remarcă prin găteala mireselor cu coif din Săsăuș, prin vălitorile şi catrinţa oacheşă de Ilimbav, prin rara retișană și învârtita de Ilimbav, dar și prin practicarea meșteșugurilor după vechile tehnici.
Zona este situată la interferența dintre Valea Târnavelor și Ţara Oltului, înglobând localități precum: Agnita, Alțâna, Bârghiș, Brădeni, Chirpăr, Retiș, Hosman, Marpod, Ilimbav, Săsăuș, Retiș.
În aproape toate localitățile se organizează sărbători precum Întâlnirea Fiilor Satului sau Zilele Comunei, dar și târguri care pun în valoare specificul local. Două evenimente  de amploare – Festivalul „Cânt şi Joc pe Hârtibaci” de la Agnita, „Festivalul Hârtibăcenilor“- reunesc locuitorii din satele traversate de râul Hârtibaciu.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole