Silva Logistic Services. Retezatul, primul parc național din România si Geoparcul Dinozaurilor din Țara Hațegului: Casa Geoparcului și Casa vulcanilor

Masivul Retezat este caracterizat de relieful glaciar unic în România, cu peste 20 de vârfuri mai mari de 2000 de metri, numeroase lacuri glaciare, printre care cel mai întins (Bucura) şi cel mai adânc (Zănoaga). La acestea se adaugă peste o treime din speciile de plante din România care se găsesc aici (1190), dintre care 90 nu mai pot fi văzute nicăieri altundeva în lume. Totodată, Retezatul reprezintă primul parc național din România fondat în 1935 de către Alexandru Borza și Emil Racoviță, și are o rețea de peste 50 de trasee turistice.

Dar dincolo de cifrele seci, Retezatul reprezintă una dintre cele mai frumoase destinații de drumeție din țară, iar pe potecile sale ai toate șansele să întâlnești turiști străini, căci faima lui a depășit de mult granițele țării. Mărturie măreției Retezatului stau numeroasele lacuri, căldări glaciare imense și piscuri semețe. În același timp este un munte dificil deoarece nu există telecabine care să te ducă în vârf de munte, iar drumurile de acces se opresc la poale sau undeva la jumătatea distanței. De multe ori și potecile dispar, iar tu nu ai decât să sari de pe o lespede pe alta și să îți testezi la maxim echilibristica. Așa că alege cu grijă traseele pe care te aventurezi și documentează-te despre cabanele, locurile de campare și refugiile disponibile. Drept călăuză vei putea folosi harta din colecția Zenith Maps / Discover Eco-Romania sau poți apela chiar la serviciile unui ghid. Cei dintre voi care sunt în căutare de o experiență completă în sălbăticie, puteți alege traseul de lungă distanță din Retezat până în Băile Herculane

Geoparcul Dinozaurilor din Țara Hațegului: Casa Geoparcului și Casa vulcanilor

Geoparcul înseamnă mai mult decât dinozauri, este o arie naturală protejată care îți va oferi experiențe deosebite de învățare pentru tine și copii. Vei vedea replici în mărime naturală și cuiburi veritabile cu ouă de dinozauri, toate astea pe baza informațiilor științifice colectate în ultimii 150 de ani. Totodată, vei afla legende cu dragoni și balauri din vremuri de demult, iar dinozaurii în pene și oase îți vor trezi imaginația.

Această zonă face parte din rețeaua de geoparcuri internaționale UNESCO, iar acest lucru se datorează în special faptului că în urmă cu 70 de milioane de ani Hațegul era o insulă tropicală în care dinozaurii, în competiția pentru hrană și supraviețuire, au devenit din ce în ce mai mici. Astăzi, fosilele de dinozauri pitici de aici sunt unice în lume!

Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului îți va oferi o călătorie în timp, în Istoria Pământului și Istoria Omului. Dacă vrei să cunoști povestea Balaurului bondoc – singura specie din lume cu nume științific românesc, te invităm la Casa Geoparcului, situată în centrul orașului Hațeg. Iar dacă vrei ca cei mici să experimenteze o zi din viața unui paleontolog, te așteptăm la Casa Vulcanilor din Densuș.

 

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole