Peștera Ghețarul de la Scărișoara fǎrǎ … gheațǎ! Turiştii spun cǎ ar trebui sǎ se numeascǎ Peştera de noroi de la Scǎrişoara!

 

       Peștera Ghețaru de la Scărișoara, odinioară una dintre cele mai impresionante atracții naturale din România, a devenit în mod neașteptat o destinație a dezamăgirii absolute. Turiștii care străbat kilometri întregi pentru a vedea faimoasele stalactite și stalagmite din gheață se confruntă acum cu o realitate tulburătoare: nu mai există gheață! În locul peisajului înghețat de altădată tronează doar noroi și mizerie.

Formațiunile de gheață milenare au dispărut, lăsând loc doar unui amestec deprimant de pământ și umezeală. 

      Cei care intră plini de speranță în peșteră sunt întâmpinați nu de cristalul gheții, ci de o mocirlă de proporții epice. Oamenii vin să vadă gheață, dar tot ce primesc este o lecție despre dezamăgire. ,,Dacă aș fi vrut noroi, m-aș fi dus la un teren agricol”, a comentat un turist vizibil iritat, în timp ce încerca să-și scoată bocancii din noroi.

       Localnicii, cândva mândri să povestească despre frumusețea impresionantă a ghețarului subteran, acum sunt nevoiți să improvizeze. „Când ne întreabă lumea unde e gheața, le spunem că este, îngropată sub straturile noroiului. E o lecție despre trecerea timpului”, a spus un satean, cu un zâmbet forțat. „Dar, sincer, și noi suntem la fel de confuzi ca turiștii.”

      Reacțiile turiștilor variază de la dezamăgire la confuzie totală. „Pe TripAdvisor scria că e o peșteră de gheață. Mă întreb dacă acum o să facă o nouă secțiune: ‘Peșteri de noroi'”, a glumit un alt vizitator, încercând să-și păstreze simțul umorului în fața dezastrului.

       Schimbările climatice sunt principalul suspect pentru această dispariție subită a gheții. Pe măsură ce temperaturile globale cresc, ghețarii din întreaga lume se retrag, iar Ghețarul de la Scărișoara nu face excepție. Ne aflăm în fața unei tragedii naturale. Peștera noastră nu mai este peștera pe care o știau turiștii, și suntem martorii dispariției ei lente.

        Până la o eventuală regenerare miraculoasă a ghețarului, Peștera Ghețaru de la Scărișoara rămâne o atracție mai degrabă tristă decât spectaculoasă. Iar turiștii pleacă de acolo cu un gust amar – nu doar din cauza dezamăgirii, ci și din cauza noroiului care, inevitabil, ajunge până la glezne. (Foto Facebook)

Recomandari

Alte Articole