Piatra Corbului, monument al naturii declarat prin Legea 5/2000, este o rezervaţie naturală de tip mixt, situată în judeţul Alba, pe teritoriul administrativ al comunei Roşia Montană, în partea sudică a „Dealului Cârnic”, la o altitudine de aproximativ 1.000 de metri.
Întinsă pe o suprafaţă de cinci hectare, aria protejată reprezintă un masiv stâncos compus din andezite – roci de culoare brun-cenuşie, rezultate în urma unor erupţii vulcanice. Aceste roci au fost supuse, de-a lungul timpului, mai multor transformări naturale – erodare, dezagregare, şiroire, spălare – ce au dat stâncii forma unui cap de corb, sau a unei ruine de cetate, după unele păreri.
Stânca aspră, cu o formă neregulată, cu turnuri ascuţite, ace şi abrupturi, indică locurile de unde pe parcursul timpului s-au desprins blocuri imense de rocă. De asemenea excavaţiile în stâncă păstreaza. Apoi, stânca încălzită era stropită cu apă şi cu oţet şi rezultau bucăţi de rocă ce erau sparte cu ciocanul.
Aria de la Piatra Corbului este ocrotită prin lege încă din 1969, datorită frumuseţii stâncilor de aici. Aproape de Piatra Corbului există o altă formaţiune geologică protejată, între Dealul Cârnic şi Dealul Cetăţii: Piatra Despicată, o stâncă bizară, considerată a fi unicat din punct de vedere geologic deoarece e aproape desprinsă de pământ, iar tipul de rocă din care este formată nu mai este întâlnit în această zonă.
Asupra modului în care ar fi ajuns aici s-a ţesut o adevărată legendă care spune că, demult, un uriaş ar fi scăpat piatra în timp ce o purta pe braţe peste Munţii Apuseni.
Piatra Corbului este printre cele mai vizitate puncte ale Roşiei Montane, fiind inclusă în circuitul turistic şi reprezentând deopotrivă monument istoric şi natural. Accesul către formaţiunea geologică se face din centrul comunei Roşia Montană, pe un drum industrial.