Pe Valea Streiului, numită şi “Poteca Dacilor”, se ajunge din comuna Baru-Mare, aflată între Haţeg şi Petroşani, de unde, în partea stângă se face un drum spre Munţii Şureanu ce duce spre izvoarele Streiului, după un traseu de aproximativ 35 de kilometri. Cei care-şi propun să viziteze Valea Streiului trebuie să ştie că, oficial, există un singur traseu ce poate fi parcurs, şi anume Baru-Mare – Valea Streiului – Vf. Lola – Vf. Bulzului – Vf. Porumbelu Mare. Totuşi, localnicii cunosc şi alte poteci ascunse pe unde drumeţii pot ajunge la numeroasele peşteri de pe Valea Streiului.
Comorile de pe Valea Streiului Aproximativ 150.000 de kilograme de aur şi argint – atât spun unii istorici ca ar cântări tezaurul dacic ascuns de Decebal pentru ca romanii să nu poată ajungă la el, în urmă cu 2.000 de ani.
Potrivit unor legende, celebra comoară a regelui dacilor s-ar afla în vestul ţării, în judeţul Hunedoara, sub albia râului Sargeţia (Strei). Doar o parte din această comoară blestemată ar fi fost descoperită de romani, după ce dacul Biciclis l-ar fi trădat pe Decebal, restul se spune că încă se află sub Strei.
Fascinaţi de aceste legende, o mulţime de turişti vin în această zonă nu doar pentru peisajele superbe, ci şi pentru a încerca să găsească aurul dacic de pe Valea Streiului. În luna iunie, un tânăr pasionat de căutarea comorilor a descoperit mai multe bijuterii antice, dar şi un topor vechi de peste 2.000 de ani. Tezaurul a fost găsit pe Valea Streiului, în pădurea de la marginea satului Petreni, cu ajutorul unui detector de metale.