Aproape 5 milioane euro pentru modernizare urbana in Abrud

 

 

Prin Programul Operational Regional 2014-2020, gestionat la nivel regional de ADR Centru, comunitatile mai mici din Regiunea Centru beneficiaza de fonduri nerambursabile pentru lucrari socio-edilitare in valoare totala de peste 130 milioane euro, in cadrul a 37 de proiecte. Unul dintre acestea, important pentru Tara Motilor din judetul Alba, este cel definit prin cererea de finantare cu titlul ”Dezvoltarea integrata a orasului Abrud, prin realizarea unui centru recreativ in cladirea fostei Biserici Unitariene si reabilitarea infrastructurii urbane aferente din Piata Eroilor, Piata Cuza Voda si str. Ion Buteanu”. Acest proiect, in valoare totala de aproape 5 milioane euro, a fost semnat si prezentat public azi la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala CENTRU din Alba Iulia, in prezenta presedintelui Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel, de catre primarul din Abrud, Cristian-Alexandru Albu si directorul general ADR Centru, Simion Cretu.

 

”Orasul Abrud este unul dintre micile orase ale Regiunii Centru, situat in inima Tarii Motilor din muntii Apuseni, unde bugetul total al proiectelor europene depaseste de peste 4 ori bugetul local. Vorbim de patru proiecte, a caror valoare totala este de aproape 44 milioane lei. Aici, in Abrud, motii pot vedea, prin proiecte europene, faptul ca edilii se gandesc la nevoile lor si investesc in obiective importante pentru comunitate. Este vorba de reabilitarea ambulatoriului de la spital, de modernizarea Scolii generale si de realizarea unui centru de zi pentru varstnici. Orasul Abrud, ca si zona montana a Apusenilor, a intrat in declin, in perioada anilor ’90, in special pe masura ce industria extractiva si de prelucrare a metalelor neferoase a devenit mai putin competitiva. Din fericire, in ultimii ani, administratiile locale au incercat si – cu ajutorul fondurilor europene pot sa si reuseasca – sa-si schimbe soarta. Exemple pozitive sunt, pe langa Abrud, la Zlatna, Baia de Aries si, mai recent, chiar la Cimpeni. Acest proiect vine sa valorizeze zona centrala a orasului si noi sustinem toate initiativele publice puse in folosul cetatenilor, pentru a asigura o dezvoltare regionala sustenabila”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

 

Cererea de finantare se incadreaza in Axa Prioritara 13 a Programului REGIO 2014-2020, unde se alatura celorlalte proiecte semnate sau in proces de precontractare la nivel regional pe aceasta axa, prin care comunitatile mai mici din Regiunea Centru beneficiaza de fonduri nerambursabile pentru lucrari socio-edilitare. La nivelul judetului Alba, comunitatile din Blaj, Cugir, Ocna Mures, Sebes, Teius si Zlatna – la care s-a adaugat cu putin timp in urma orasul Cimpeni, iar de acum si Abrud  – vor beneficia astfel de investitii europene in valoare totala de peste 35 milioane euro. La nivelul Regiunii de Dezvoltare CENTRU sunt in precontractare si implementare, 37 proiecte in cadrul Axei Prioritare 13 a Programului REGIO, a caror valoare totala este de peste 471,3 milioane lei, adica mai mult de 132 milioane euro. Noua dintre aceste proiecte sunt din judetul Alba: la Blaj, Cimpeni, Cugir, Ocna Mures, Sebes, Teius, Zlatna si, de acum, la Abrud. Valoarea totala a contractelor semnate pentru judetul Alba este de peste 186 milioane lei, adica mai mult de 40 milioane euro.

 

”In urma cu foarte putin timp, am fost prezent tot aici, alaturi de primarul din Cimpeni, pentru contractarea de investitii in domeniul social-edilitar asemanatoare, in alt oras important pentru moti. Pentru bugetul orasului Abrud, fondurile europene permit dezvoltarea de proiecte care, altfel, nu ar fi putut fi realizate, iar Primaria si Consiliul local pot sa-si directioneze banii de care dispun in alte lucrari pentru comunitate. Noi, la Consiliul Judetean Alba, ramanem consecventi obiectivului de a stopa depopularea si sustinem proiectele prin care creste calitatea vietii tuturor cetatenilor. Vrem sa dovedim motilor ca suntem aproape de nevoile lor”, a declarat domnul Ion Dumitrel, Presedintele CJ Alba.

In esenta, proiectul este structurat pe doua componente, din care prima se refera la imbunatatirea serviciilor sociale, educationale, culturale si recreative, destinate locuitorilor orasului Abrud, dar si turistilor care viziteaza urbea. La aceasta componenta se adauga cea de-a doua, care se refera la imbunatatirea spatiilor publice urbane. Pentru realizarea unui centru recreativ in cladirea fostei Biserici Unitariene se vor realiza lucrari la vechea constructie a acestei biserici si ea va fi pusa in functiune in scop recreativ. Pentru aceasta sunt necesare lucrari de consolidare, conservare, restaurare, sistematizari verticale, dotare si valorificare a ansamblului fostei biserici, in special in zona navei si la turnul estic. Complementar, proiectul propune componenta de reabilitarea infrastructurii urbane aferente din Piata Eroilor, Piata Cuza Voda si strada Ion Buteanu. Aici, pe o suprafata urbana de peste 8400 mp, se vor realiza lucrari si amenajari specifice care vor reintregi imaginea centrului istoric si vor oferi locuitorilor orasului Abrud spatii publice de calitate care sa puna in valoare totodata valorile materiale si imateriale din patrimoniul local.

 

   ”In orasul Abrud, acesta este cel de-al patrulea proiect contractat in cadrul Programului Regio 2014-2020 si pentru implementarea caruia vom beneficia de sprijinul ADR Centru. Avem in derulare investitiile de la Ambulatoriul Spitalului, unde bugetul alocat este de peste 10 milioane lei. Pe langa acel proiect, mai avem proiectele de infiintare a unui centru de zi pentru persoane varstnice, corelat cu o unitate de ingrijire la domiciliu si un centru de preparare si distribuire a hranei pentru persoane cu risc de saracie, iar pe de alta parte avem modernizarea Scolii Generale. Aceste proiecte au o valoare cumulata de aproape 12 milioane lei. Proiectul de acum, prin care vom schimba aspectul zonei centrale a orasului are o valoare mai mare decat suma celorlalte trei proiecte pe care le implementam. Noi vom cofinanta cu sume foarte mici aceste proiecte din domeniul social, 98% din cheltuielile eligibile fiind fonduri europene. Practic, prin proiectul de modernizare urbana ne-am propus sa crestem calitatea serviciilor culturale si recreative, dar si sa imbunatatim aspectul si functionalitatea spatiilor urbane. Astfel, vom realiza: imbunatatirea infrastructurii rutiere si cresterea accesibilitatii in zona centrala, modernizarea si extinderea infrastructurii tehnico-edilitare, dezvoltarea infrastructurii turistice, valorificarea potentialului natural si cultural local, promovand zona Abrud in scop turistic. De asemenea, vom acorda sprijin pentru diversificarea activitatilor culturale locale, vom conserva, vom proteja si vom restaura patrimoniul cultural local, urmand sa infrumusetam aspectul urban, concomitent cu imbunatatirea conditiilor de mediu si cu cresterea eficientei serviciilor publice”, a declarat primarul orasului Abrud, Cristian-Alexandru Albu.

 

Cererea de finantare care include transformarea unei foste Biserici in centru cultural-recreativ si modernizarea spatiului urban din Abrud are o valoare totala de 22.892.522,17 lei, respectiv mai mult de 4,9 milioane euro, din care fondurile nerambursabile sunt in valoare de peste 4,73 milioane euro. Finantarea este acordata prin Prioritatea de investitii 13.1, dedicata sprijinirii regenerarii oraselor mici si mijlocii, pentru imbunatatirea calitatii vietii populatiei, cu resurse alocate de Fondul European de Dezvoltare Regionala, prin Programul REGIO 2014-2020. Edilii din Abrud au estimat ca mai mult de 20.000 persoane vor beneficia anual de aceasta investitie, incepand cu luna decembrie 2023, cand lucrarile vor fi incheiate.

Detalii despre proiectul de la Abrud se regasesc in Fisa Tehnica atasata acestui material de presa.

 

Recomandari

Alte Articole