Râul Arieș se întinde pe o lungime de aproximativ 164 de km. Izvorăște din Munții Bihorului și se varsă în Mureș, după ce străbate una dintre cele mai importante zone aurifere din România, zona ce cuprinde renumitele localități Arieșeni, Baia de Arieș, Bucium, Câmpeni. Arieșul este râul care are una dintre cele mai vechi atestări documentare (Auratus – latina). O gravură din secolul XIX înfățișează niște căutători de aur pe Valea Arieșului. Cel mai probabil numele se trage de la filoanele de aur găsite aici din cele mai vechi timpuri.
Arieșul se formează în zona lacului Mihoești, la confluența a două brațe, Arieșul Mare șiArieșul Mic.
Arieșul Mare izvorăște din Munții Bihorului aproape de izvorul Crișului Pietros. Până la Mihoești, Arieșul Mare străbate o importantă zonă turistică ce include localitățile: Scărișoara, Albac, Arieșeni, Vadul Moților, etc. De la izvoare și până la lacul Mihoești, Arieșul Mare este mărginit pe partea lui stângă de Muntele Mare, iar pe partea dreaptă de Munții Bihorului.
Arieșul Mic izvorăște tot din Munții Bihorului, dar din vecinătatea Vârfului Găina. Spre deosebire de fratele mai mare, Arieșul Mic curge până la Lacul Mihoești doar prin Munții Bihorului, urmând ca, de la lacul mai sus menționat, cei doi afluenți să se uneasă într-un singur curs de apă, formând râul Arieș. Arieșul propriu-zis este mărginit pe partea lui stângă de Muntele Mare și pe partea dreaptă de Munții Trascăului.
Valea Arieșului Mare
Arieșul își face loc pe drumul național 75 undeva între localitățile Garda și Scărișoara. Scărișoara este prima localitate importantă de pe Valea Arieșului Mare, localitate celebră pentru monumentul natural, unic in lume, Ghețarul de la Scărișoara, monument tratat într-un articol anterior. De la Scărișoara, Arieșul ne poartă privirile prin Cheile Albacului și, imediat, prin localitatea Albac, celebră pentru turismul rural practicat aici, pentru pârtiile de schi și pentru peșteri, pentru evenimentele tradiționale precum Târgul de Fete de pe Muntele Găina de Sfântul Ilie, Balul Vânătorilor, Târgul Național de Turism Rural imediat după Paști și Tocasii (tradiție în săptămâna mare a Paștelui). Dintre obiectivele turistice majore amintim Peștera Cetățile Ponorului, Peștera Casa de Piatră la 30 km, Peștera Ghețarul de la Vârtop sau cea de la Focul Viueste o peșteră care adăpostește cel de-al treilea bloc de gheață fosilă ca mărime din țară după Scărișoara și Bortig, fiind o peșteră micuță formată din două săli.
Mai departe, mergem catre Vadul Motilor si ne apropiem de intrarea Ariesului Mare in Lacul de la Mihoesti, de unde, impreuna cu Ariesul Mic se va scurge catre Mures raul cunoscut sub denumirea de Aries. De la Vadul Motilor, daca intram in inima Muntelui Mare cu 5 km pana in satul Lazesti, avem posibilitatea de a savura traditionala ospitalitate a motilor printr-un popas la Pensiunea Lazea.
De la Vadul Motilor, mai mergem putin catre Campeni si, imediat, pe partea stanga ni se va desfasura privirilor lacul Mihoesti. Incepand de la Sorlita si pana la barajul Mihoesti mergem numai pe marginea lacului format din Ariesul Mare si Ariesul Mic. Chiar la baraj se poate trece pe partea cealalta pentru o mica escapada la monumentul “Craiului muntilor si Motilor”, Avram Iancu. De aici avem o priveliste deosebita asupra Muntelui Mare, a muntilor Trascau si a muntilor Bihorului.