Un număr de 29 de pacienți, cu vârste cuprinse între 50 și 89 de ani, au beneficiat din februarie și până în prezent de tromboliză intravenoasă, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Alba Iulia, după ce au suferit un accident vascular cerebral (AVC) ischemic, evoluția lor la tratament fiind favorabilă.
O bună parte dintre pacienții care au suferit AVC și au beneficiat de tratament trombolitic au avut parte de o reducere a gradului de dizabilitate, această metodă terapeutică fiind adecvată în primele maximum 4,5 ore de la debutul simptomatologiei, în absența contraindicațiilor.
Tratamentul este netraumatizant și constă în injectarea unei substanțe trombolitice (denumită și fibrinolitică). Aceasta se administrează în venă și încearcă să dizolve obstacolul ce blochează circulația.
SJU Alba Iulia a fost inclus în urmă cu aproape șase luni în programul de sănătate ”Acțiunea prioritară pentru tratamentul intervențional al AVC”, derulat la nivel național de Ministerul Sănătății și coordonat la nivel local de medicul primar neurolog Oancea Adrian Marin.
La primirea anunțului privind aducerea la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia a unui pacient cu posibil diagnostic de AVC, candidat pentru acest tratament, medicul de gardă din UPU alertează medicul neurolog – abilitat să decidă diagnosticul şi indicaţia de tratament. De precizat este că întreaga procedură, de la evaluare, până la administrarea substanței medicamentoase și supravegherea pacienților se face cu echipa medicală din cadrul UPU-SMURD.
Dacă pacientul întrunește criteriile de eligibilitate, acest tratament contribuie la scăderea dizabilităților acestei afecțiuni, iar în cazuri grave poate contribui la salvarea vieții. Este considerată cea mai bună terapie în cea mai scurtă perioadă de timp de la debutul afecțiunii.
Recunoașterea imediată a semnelor unui accident vascular cerebral este extrem de importantă întrucât, amintim, pacienții cu AVC pot beneficia de acest tratament doar în primele 4,5 ore de la debutul primelor simptome.
Astfel, orice pacient care dezvoltă brusc asimetrie a feței, scădere scădere de forță musculară în mână și/sau picior în picior tulburare de vorbire sau tulburare de coordonare a membrelor trebuie să se prezinte de urgență la spital.
Ambulanța trebuie solicitată la apariția primelor simptome pentru ca pacientul să fie cât mai repede transportat.
- F (face=faţă): Rugaţi pacientul să zâmbească. Semne de alarmă: Faţa nu e simetrică sau gura e căzută într-o parte.
- A (arms=braţe): Rugaţi pacientul să-şi ridice simultan brațele. Semn de alarmă: unul dintre ele rămâne mai jos
- S (speech=vorbire): Rugaţi pacientul să rostească o propoziţie scurtă. Semne de alarmă: dizartrie (dificultăţi în vorbire) sau afazic (nu îşi găseşte cuvintele).
- T (time=timp): Rapiditatea intervenției este esențială. Sunaţi imediat la 112 sau transportați pacientul de urgență la spital.
Biroul de presă al SJU Alba Iulia