Traditia de a sacrifica porcul in preajma sarbatorilor de iarna aduce in judetul Satu Mare si primele cazuri confirmate de trichineloza. La Odoreu din 12 suspecti, 3 cazuri au fost confirmate, la Beltiug din 4 suspecti, un caz confirmat si se pare ca ar exista un potential focar si in Tasnad. Weekendul trecut la Spitalul Judetean de Urgenta Satu Mare a ajuns un pacient cu simptome de trichineloza, insa in cele din urma diagnosticul a fost indigestie alimentara. Asadar pana in prezent in municipiul Satu Mare boala care se trasmite prin consumul de carne infestata de porc, nu a atins nici un satmarean. Directia Sanitar Veterinara Satu Mare ne informeaza ca in saptamana 02.12.2011 – 08.12.2011 pe raza judetului Satu – Mare au fost depistate 3 cazuri de Trichineloza, la 2 capete suine din localitatea Odoreu si 1 cap suina in localitatea Satu Mare. Cantitatea de 230 Kg carne , in valoare de 1843 lei a fost confiscata si incinerata. Pentru a preveni aparitia trichinelozei DSVSA Satu Mare sfatuieste consumatorii sa consume carne de porc doar din abatoare, macelarii sau magazine autorizate sanitar veterinar, si pe care este aplicata marca de sanatate. De asemenea carnea de porc se consuma numai dupa efectuarea examenului trichineloscopic.
Locatiile unde se efectueaza examenul trichineloscopic in municipii si orase sunt :
1 CSVSA SATU MARE nr. 1- Piata nr. 1 (Piata Mare), str. Martirilor Deportati tel. 02614-711506
2 CSVSA SATU MARE nr. 2 – Piata Someş – Micro 15, tel. 0261- 741212
3 CSVSA SATU MARE nr. 3 – Piata nr. 2 ( Piata Mica), tel 0261- 714630
4 CSVSA SATU MARE nr. 4 – B-dul Closca nr. 90-tel 0261-762000
5 CSVSA CAREI – Piata Carei , tel. 0261-862498
6 CSVSA NEGRESTI OAS – Piata Negresti Oas, tel 0261-853867
Programul de lucru pentru efectuarea examenelor trichineloscopice in perioada 01 – 24.12.2011 este de luni pana vineri 8 – 16, sambata orele 8 – 15 si duminica 8-13.