Campanie de informare, educare și comunicare derulată în județul Alba cu ocazia Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba derulează în perioada 21-27 ianuarie, cu ocazia Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, o campanie de informare, educare și comunicare sub sloganul “Stop Cancerului de Col Uterin!”.

Campania va continua efortul susținut pentru reducerea riscului și intensificarea prevenției cancerului de col uterin. Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin a adoptat pentru 2019 tema „Cancerul de col uterin poate fi eliminat ca problemă de sănătate publică”, în urma initiațivei OMS de lansare a Apelului la acțiune pentru eliminarea cancerului de col uterin din mai 2018.

În acest sens Direcția de Sănătate Publică a Județului Alba, prin compartimentul Evaluare și Promovare a Sănătății, a transmis materiale privind prevenirea cancerului de col uterin partenerilor săi: unităților administrativ-teritoriale cu asistență medicală comunitară, Direcțiilor/Serviciilor de Asistență Socială Alba Iulia, Aiud, Cugir și Sebeș, Asociației Medicilor de Familie Asclepios, Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali, rețelei de medicină școlară și Spitalului Județean de Urgență.

În paralel, va fi derulată o campanie de informare, comunicare și educare prin asistenții medicali comunitari, în cele 39 de unități administrativ-teritoriale în care aceștia activează.

Asistenții medicali comunitari vor participa la o întâlnire de lucru organizată de Compartimentul de Promovare a Sănătății, în cadrul căreia aceștia vor fi instruiți și vor fi stabilite mesajele pe care trebuie să le disemineze în comunitățile în care activează. De asemenea, persoanele din categoriile vulnerabile vor primi materiale informative privind prevenirea acestei boli.

Mesajele cheie din această campanie:
• Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare, efectuarea regulată a screening-ului specific și tratarea leziunilor precanceroase.
• Vaccinarea adolescentelor împotriva HPV este sigură și previne cancerul de col uterin.
• Atenția acordată simptomelor discrete post-infectare cu HPV precum și solicitudinea legată de nevoile sociale și spirituale ale femeilor suspecte de cancer de col uterin sunt cruciale.
• Cancerul de col uterin poate fi vindecat apelând la serviciile clinice specializate pentru diagnostic precoce și aplicarea promptă a tratamentului.
• Îngrijirile paliative joacă un rol important în managementul cancerului de col uterin.

Direcția de Săntate Publică Alba împreună cu coordonatorul județean al Programului Național de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, dr. Simona Căbulea, vor derula acțiuni menite să eficientizeze acest program, prin întâlniri de lucru cu medicii de familie, medici specialiști obstetrică ginecologie și medici oncologi. În județul Alba, în anul 2018 au fost efectuate 1430 de teste Babeș – Papanicolaou, din care 310 teste au avut rezultate pozitive.

Cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de cancer la femei, la nivel mondial și principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă, 15-45 ani.

Potrivit datelor centralizate la nivelul SJU Alba Iulia prin compartimentul de oncologie, în 2017 au fost diagnosticate 541 de femei cu cancer de col uterin, iar anul trecut 579 de cazuri.
Pentru a beneficia de testare gratuită este necesar formularul FS1 pe care femeia îl primește după consiliere de la medicul specialist obstetrică ginecologie din ambulatoriile de specialitate sau de la medicul de familie înscris în program. De acest program pot beneficia și femeile care nu sunt asigurate medical.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare și testare periodică. Aplicate împreună, vaccinarea împotriva virusului human papilloma (HPV) și screening-ul, reprezintă strategia optimă de protecție împotriva cancerului de col uterin (CCU). Participarea periodică la screening permite depistarea leziunilor precanceroase și a cancerului de col uterin în stadii incipiente. Astfel, riscul de cancer poate fi redus cu 40-70% prin vaccinare, iar testarea periodică reduce cu încă 30 până la 50% riscul. Screening-ul femeilor vaccinate adaugă o reducere de 30% a mortalității specifice prin CCU.

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (SEPCCU) lansată în 2007 are scopul de a crește gradul de informare al femeilor privind factorii de risc în apariția cancerului de col uterin și de a atrage atenția asupra mijloacelor de prevenire.

În UE, România se afla într-o situație nefavorabilă în privința incidenței (32,8 cazuri noi/100 000 femei) și a mortalității prin cancer de col uterin (10,9 decese/100 000).

Codul European de Luptă contra Cancerului recomandă, printre cele 12 măsuri de reducere a riscului de cancer, participarea la programele de screening și vaccinarea împotriva infecției cu HPV.

La nivel european, mortalitatea prin cancerul de col uterin a scăzut cu peste 30% în ultimii 30 de ani, prin programe de prevenție coerente, consecvente și comprehensive bazate pe: informarea corectă și consecventă a publicului; mesaje pozitive concentrate pe prevenție; măsuri cuprinzătoare de prevenție primară/secundară – esențiale în scăderea incidenței CCU.

Acestea pot constitui modele valabile și pentru țara noastră.

Progresele recente la noi depind de Programul Național de Screening pentru depistarea activă precoce a cancerului de col uterin ce vizează un segment de populație extins (circa 5,6 milioane femei) acoperit până în prezent la nivelul de numai 12%, datorită căruia se estimează totuși că 49% din totalul cazurilor posibile de CCU au fost prevenite.

 

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole