Au pus în pericol siguranţa circulaţiei pe drumurile publice

 

La data de 20 noiembrie 2018, în jurul orei 4.00, poliţiştii Secţiei 1 Poliţie Rurală Galda de Jos, în timp ce acţionau pe raza localităţii Şard, au oprit, pentru control, un autoturism condus de un bărbat de 40 de ani, din comuna Vidra, judeţul Alba. 

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0.52 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Faţă de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere sub influenţa alcoolului. 

La data de 21 noiembrie 2018, în jurul orei 01.50, poliţiştii de siguranţă publică din Blaj, în timp ce acţionau pe raza municipiului, au oprit, pentru control, un autoturism condus de un bărbat de 41 de ani, din comuna Sâncel, judeţul Alba. 

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,62 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. 

Faţă de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracțiunii de conducere sub influenţa alcoolului. 

Poliţia rutieră Alba reaminteşte conducătorilor auto că şofatul este incompatibil cu consumul de alcool şi le readuce în atenţie câteva aspecte legate de aceasta.

Conducerea unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice are efecte deosebit de periculoase, întrucât alcoolul încetineşte timpii de reacţie, creează dificultăţi în aprecierea vitezei şi a distanţelor, îngreunează mişcările şi scade capacitatea de concentrare.

Şansele de a fi implicat într-un accident rutier cresc în mod semnificativ în cazul în care s-au consumat băuturi alcoolice.

Potrivit prevederilor legale, persoanele care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice, depistate în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge, riscă pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau amendă. Pe timpul cercetării penale, permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie.

În situaţia unei îmbibaţii alcoolice sub 0,80 g/l alcool pur în sânge, fapta constituie contravenţie şi este sancţionată cu 9 până la 20 de puncte amendă, iar, ca şi sancţiune complementară, permisul de conducere va fi suspendat pentru o perioadă de 90 de zile.

În ceea ce priveşte refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul de a se supune prelevării mostrelor biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei, acestea se pedepsesc cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole