Muntele Găina este o grupă montană a Munţilor Apuseni aparţinând de lanţul muntos al Carpaţilor Occidentali.
În fiecare an, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, se organizează, din vremuri străvechi, „Târgul de fete de la Găina”. Această manifestare etno-culturală a fost menţionată prima dată în documente în 1816. Desfăşurarea târgului are loc la altitudinea de 1467 m într-o frumoasă poiană. Acolo se adunau locuitorii din diferite văi ale Apusenilor pentru a-şi schimba produsele. Târgul a făcut posibilă întâlnirea şi căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, evitându-se astfel încrucişările dintre rudele apropriate.
Astăzi Târgul de fete de la Găina s-a transformat într-o mare sărbătoare folclorică, la care îşi dau concursul locuitorii din zona Munţilor Apuseni, din judeţele apropiate şi chiar din ţinuturi mai îndepărtate ale ţării. Pregătirile se fac cu câteva zile înainte, iar plecarea spre munţi se face în jurul orei patru dimineaţa. Deschiderea o fac vestitele tulnicărese de la Avram Iancu, după care urmează programul artistic al participanţilor care durează până spre seară.
Pentru turişti târgul oferă şi produse artizanale specifice zonei: tulnice, vase de lemn pirogravate, ceramică de Bihor şi Zărand, unelte de lemn, ţesături populare de casă şi produse culinare
Varful Muntelui Gaina se afla la circa 7 km de centrul localitatii Avram Iancu. Trecand prin paduri de fag si brad, Muntele Gaina se afla la o inaltime de 1467 m. Se poate urca cu autoturismul, drumul fiind amenajat pe Valea Utului.
Cel mai spectaculos este urcatul pe jos si poposirea in diferite poieni in nopatea premergatoare sarbatorii, putand admira focurile aprinse de turisti si cantecul “Chemarea dragutului” exprimat prin sunete de tulnic, toate acestea oferindu-ne un spectacol deosebit.
Daca se doreste a participa la sarbatoarea de pe munte si a-i admira intreaga ei splendoare, trebuie sa ne calculam astfel timpul pentru a fi in varful muntelui la rasaritul soarelui. Ne vom bucura atunci de frumusetea intaiului sarut al astrului zilei si sa ne intoarcem la apusul soarelui, atunci cand astrul zilei saruta pamantul romanesc pe crestetul Muntilor Apuseni, varful Muntelui Gaina.