Principiile si Criteriile FSC pentru Standardul de Management Forestier, descriu la nivel general elementele si regulile unui management corespunzator din punct de vedere ecologic, ce aduce beneficii sociale si care este viabil economic. Respectarea acestor principii reprezinta conditia obtinerii certificatului FSC.
Pentru o aplicare cat mai apropiata de specificul tarii noastre se impune adaptarea acestui Standard la nivel national, astfel incat sa reflecte in mod real si eficient legislatia nationala, conditiile sociale, economice si de mediu ale tarii noastre in cadrul unui proces participativ prin implicarea in mod adecvat a factorilor interesati relevanti.
Avantajele de a avea un standard national sunt multiple:
Permite tuturor factorilor afectati si interesati sa contribuie pe parcursul consultarilor publice la continutul indicatorilor si verificatorilor conform domeniului din care provin. Continutul noului standard, prin contributia acestora va avea astfel o valoare adaugata seminficativa, pe cele trei componente (economic, social si mediu).
Grupul de Lucru in baza intalnirilor de lucru si sugestiilor primite in urma consultarilor publice va lua in considerare legislatia nationala specifica intr-un mod cat mai practic, astfel incat Standardul national rezultat sa reflecte realitatile tarii noastre atat din teren cat si a cadrului legislativ, dupa care sunt gospodarite padurile.
Vine cu o abordare unitara pe teritoriul tarii si inlocuieste Standardele Generice ale Organismelor de Certificare, care pot fi diferite in ceea ce priveste modul de elaborare a indicatorilor .
Imbunatateste consistenta si calitatea continutului indicatorilor si verificatorilor prin aportul specialistilor tehnici din diverse domenii si implicarea Forumului Consultativ
Procesul de elaborare a Standardului National FSC pentru Management Forestier, se face conform cerintelor cuprinse in Standardul FSC-STD-60-006 V1-2 “Cerinte privind procesul de elaborare si mentinere a Standardelor Nationale FSC”.