Polițiștii din Alba au acționat pentru prevenirea accidentelor produse din cauza folosirii necorespunzătoare a telefoanelor mobile și a altor dispozitive tehnice, în timpul șofatului. Activitățile au avut loc în cadrul Campaniei „Focus on the road”, prevăzută în calendarul de acțiuni T.I.S.P.O.L.
În perioada 16 – 22 septembrie 2019, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Alba au desfășurat acțiuni pentru creșterea siguranței rutiere și pentru conștientizarea conducătorilor auto cu privire la pericolele la care se expun atunci când folosesc telefoanele mobile sau alte device-uri, în timpul șofatului.
Totodată, polițiștii au urmărit și modul în care conducătorii auto folosesc centura de siguranţă şi dispozitivelor de fixare, omologate, pentru copii.
În această perioadă au fost sancționați 71 de conducători auto care au fost depistați în timp ce foloseau telefonul mobil și 333 de participanți la trafic care nu foloseau centura de siguranță.
Alți 461 de șoferi au fost amendați pentru alte abateri de natură contravențională, de la normele legale privind circulația pe drumurile publice.
Inspectoratul de Poliție Județean Alba reamintește faptul că, începând cu data de 12 octombrie 2019, vor intra în vigoare modificările Ordonanței de Urgență a Guvernului 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, care prevăd sancțiuni mai dure pentru cei care scriu mesaje, transmit live, filmează sau vorbesc la telefon în timpul condusului.
Astfel, potrivit noilor reglementări, este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile, în orice mod, atât a telefonului mobil cât și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducător, în timpul conducerii vehiculului aflat în mișcare.
Nerespectarea acestei norme de către conducătorul de autovehicul constituie contravenție și este sancționată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei), și cu aplicarea sancțiunii complementare de 4 puncte de penalizare.
Un alt aspect de noutate îl constituie sancționarea unei forme agravante de săvârșire a contravenției privind utilizarea telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video de către conducătorul de autovehicul.
Astfel, ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor, constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, de la 4 la 5 puncte-amendă (de la 580 de lei, la 725 de lei), și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru 30 de zile.