Cupru Min, căpuşită de „gaşca” PDL Alba.

Compania de stat Cupru Min a fost închisă teoretic la 1 ianuarie 2007. Atunci toţi angajaţii au fost disponibilizaţi şi recompensaţi cu salarii compensatorii. Dar băieţii deştepţi din anturajul Partidului Democrat Liberal nu au stat degeaba. Au pus imediat ochii pe avuţia statului, încercând din răsputeri să resusciteze societatea pe care au transformat-o într-o „filială” de partid. Mai ales că producţia de cupru din ultimele luni ale anului 2006 încă nu fusese valorificată. Liderul de sindicat, Viorel Huţuleac, susţine că au rămas aproximativ 1.000 de tone de cupru pe stoc a cărui valoare pe piaţă se învârtea în jurul sumei de 7 milioane de euro. Culmea, la câteva zile după ce s-a pus lacătul pe uşa companiei, câţiva „piloşii” au fost reangajaţi fără să returneze salariile compensatorii. Unul dintre aceştia a fost Eugen Coldea care deţinea funcţia de directorul economic şi acţionar al firmei Abrud Contab SRL. Conducerea Cupru Min a încheiat cu firma directorului Eugen Coldea un contract de prestări servicii. „În 2007 până în 2009 am avut contractul de prestări de servicii. Valoarea contractului a variat în funcţie de servicii. Se făceau lucrări de contabilitate, financiare plus alte lucrări pe care îmi erau cerute de conducerea societăţii. Eram acţionar la firma de contabilitate, dar nu lucram la CupruMin. Făceam doar prestări de servicii”, susţine Coldea. Potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe, firma lui Coldea a avut în perioada 2007-2009 o cifră de afaceri de aproximativ 300.000 de euro. Cifra de afaceri i-a scăzut brusc în anul 2010 la aproape 2.500 de euro. Întrebat ce s-a întâmplat cu stocul de cupru, acesta a ridicat din umeri spunând că nu mai ştie.

Secretarul PDL Abrud, numit „general”

Sindicalistul Viorel Huţuleag susţine că şefii de la Cupru Min au fost reangajaţi pe criterii politice: „Societatea fiind în proces de privatizare şefii au primit contracte pe durată determinată. Dacă nu erau de la PDL nu li se prelungea contractul. Şi-au angajat rudele şi au cheltuit bani în prostie. Au obţinut şi trei perioade de subvenţionare când nu mai trebuia subvenţionată activitatea de la Cupru Min. Practic s-au obţinut subvenţii pentru angajarea membrilor de partid”. Ultima mutare strategică a fost făcută la începutul anului 2009 de către ministrul Economiei, Adriean Videanu, care l-a uns pe viceprimarul oraşului Abrud, Pavel Nicolae Victor în funcţia de director general al companiei de stat. Tânărul Pavel Nicolae Victor deţinea şi funcţia de secretar al oragnizaţiei PDL Abrud. Am vrut să stăm de vorbă despre situaţia de la Cupru Min cu directorul general Pavel Victor, dar acesta a fugit pur şi simplu din birou. Potrivit datelor oficiale, la Cupru Min sunt 453 de angajaţi, din care o treime face parte din stafful administrativ. Oare de ce s-au mai plătit salarii compensatorii?

Plângeri penale

„La 5 ianuarie 1999, ministrul Berceanu a pus în practică acţiunea de distrugere a sectorului minier nemetalifer prin decuplarea exploatărilor miniere din cadrul CNCAF Minvest S.A Deva de la reţeaua de distribuţie a RENEL”, povesteşte Huţuleac. Această acţiune a fost corelată de reducerea subvenţiilor, creşterea tarifelor la energie, introducerea unor taxe de redevenţă minieră şi accize, suprataxe vamale la reactivi, creşterea preţurilor la combustibil, iar preţurile la produsele miniere au fost reactualizate cu întârzieri foarte mari. Huţuleac susţine că prin decluparea de la reţeaua de energie electrică s-au urmărit nişte interese meschine: „în 1999-2000 la Abrud a fost sistată producţia timp de şase luni, înregistrându-se pierderi de 3 milioane de dolari, cu tot cu subvenţii. Atunci, CupruMin a intrat în colaps economic”. Tot în atunci s-a cumpărat un TIR de salopete în valoare de 6 miliarde de lei vechi, iar cantinele de la Ghelari, Teliuc şi Deva au fost aprovizionate cu ceapă şi morcovi din Dolj. Pentru aceste lucruri, Berceanu s-a ales cu o plângere penală pentru subminarea economiei naţionale. Nici Adriean Videanu nu a scăpat de furia sindicalistă, fiind acuzat că a alocat importante sume de bani sub forma unui ajutor de stat mascat pentru activitate comercială care intră sub incidenţa restricţiilor introduse de UE şi asumate de România prin tratatul de aderare. „Prejudiciile aduse statului în perioada 2009-2011 sunt de peste 10 milioane de euro”, a precizat sindicalistul.

sursa : Jurnalul National

Redacţia alba.transilvania-tv.ro revine cu documente care susţin gravele abuzuri făcute la compania de stat Cupru Min Abrud dar şi cu declaraţiile fabuloase de avere ale staff-ului de conducere a Cupru Min . Deşi societatea  a fost luată în vizor chiar de preşedintele Romaniei , Traian Băsescu , excrocheriile se ţin lanţ la Abrud. De ce parlamentarii PDL de Alba susţin cu tărie afacerea Cupru Min ?

Recomandari

Alte Articole