Silva Logistic Services. Samizegetusa, cetatea veche de doua mii de ani! Reviewed by CD on . Sarmizegetusa a fost capitala Daciei preromane și se presupune că ar fi fost construită în jurul secolelor III-II î.Hr. Cetatea a făcut parte din sistemul de ap Sarmizegetusa a fost capitala Daciei preromane și se presupune că ar fi fost construită în jurul secolelor III-II î.Hr. Cetatea a făcut parte din sistemul de ap Rating: 0
E╚Öti aici: Acas─â » Turism»Silva Logistic Services. Samizegetusa, cetatea veche de doua mii de ani!

Silva Logistic Services. Samizegetusa, cetatea veche de doua mii de ani!

Silva Logistic Services. Samizegetusa, cetatea veche de doua mii de ani!

Sarmizegetusa a fost capitala Daciei preromane ╚Öi se presupune c─â ar fi fost construit─â ├«n jurul secolelor III-II ├«.Hr. Cetatea a f─âcut parte din sistemul de ap─ârare dac menit s─â ╚Ťin─â ostilit─â╚Ťile la distan╚Ť─â. De fapt, au existat o serie de astfel de cet─â╚Ťi, care, prin amplasarea lor ├«n zone izolate, protejau mun╚Ťii de atacuri nedorite – ├«n special din partea romanilor. P├ón─â ╚Öi ├«n ziua de azi, rutele de acces sunt anevoioase, deoarece a╚Öezarea nu poate fi vizitat─â cu ma╚Öina.

Cetatea arată gradul de dezvoltare la care ajunsese poporul dac. Avea drumuri pavate, apeducte, ateliere de prelucrare a fierului și sticlei și o organizare economică și militară bună. De asemenea, varietatea de obiecte de ceramică și de fier care au fost descoperite aici i-a surprins pe istorici.

Prima capital─â dac─â a fost la Cetatea Coste╚Öti, situat─â ├«n imediata apropiere a Sarmizegetusei. Aceasta a fost mutat─â la cea din urm─â din motive religioase: se afla pe un munte considerat sacru de c─âtre daci, „Kogaionon„. ├Än timpul ocupa╚Ťiei romane, capitala Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacic─â Sarmizegetusa a fost g├óndit─â ca o continuare a capitalei vechi. Din acest motiv, a fost construit─â la o distan╚Ť─â de numai 40 de kilometri de Sarmizegetusa Regia, ╚Öi purta acela╚Öi nume.

Sarmizegetusa este situat─â ├«n jude╚Ťul Hunedoara, la 8 kilometri de „Por╚Ťile de Fier ale Transilvaniei”, un alt grup de fortifica╚Ťii. Aceasta se ├«ntindea pe o suprafa╚Ť─â de 33 de hectare ╚Öi era ├«mp─âr╚Ťit─â ├«n dou─â p─âr╚Ťi: o zon─â reziden╚Ťial─â ╚Öi o zon─â sacr─â.

Arhitectura ├«mbina tr─âs─âturi religioase ╚Öi militare, ar─ât├ónd leg─âtura str├óns─â dintre aceste dou─â aspecte ├«n mentalitatea poporului dac. Zona sacr─â con╚Ťinea o serie de sanctuare ╚Öi un altar de sacrificiu, ├«n timp ce restul construc╚Ťiilor erau cl─âdiri fortificate. ├Än afara limitelor ora╚Öului, se aflau monumente, case ┼či morminte care au fost construite ├«n timpul ocupa╚Ťiei romane.

Cetatea se presupune a fi fost locuită numai până în secolul V. După Antichitate, aceasta și-ar fi pierdut numele original pentru diferite toponime slave, cum ar fi Teregova, Voislova, Bucova, Grădiște, și a recuperat denumirea iniţială abia în timpurile moderne.

├Än 1315, cetatea este men╚Ťionat─â sub numele de Britonia. Ea continu─â s─â apar─â ├«n documente istorice ├«n urm─âtoarele secole, ├«ntruc├ót tot mai mul╚Ťi oameni devin interesa╚Ťi de ea. Dar s─âp─âturile sistematice ├«ncep abia ├«n secolul al XIX-lea, ini╚Ťiate de doi arheologi maghiari din ora╚Öul Deva. S─âp─âturile sunt continuate ├«n secolul XX de c─âtre C. Daicoviciu ╚Öi O. Floca din Cluj-Napoca. (Continuare aici)

Clip to Evernote

Comenteaz─â

┬ę 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus