Silva Logistic Services. Parcul Natural Muntii Maramuresului. Reviewed by CD on . Parcul Natural Mun╚Ťii Maramure╚Öului se ├«ntinde pe una dintre cele mai pitore╚Öti zone istorice din ╚Ťar─â, ├«n care tradi╚Ťia se ├«mbin─â cu natura, d├ónd na╚Ötere unei Parcul Natural Mun╚Ťii Maramure╚Öului se ├«ntinde pe una dintre cele mai pitore╚Öti zone istorice din ╚Ťar─â, ├«n care tradi╚Ťia se ├«mbin─â cu natura, d├ónd na╚Ötere unei Rating: 0
E╚Öti aici: Acas─â » Timp Liber»Silva Logistic Services. Parcul Natural Muntii Maramuresului.

Silva Logistic Services. Parcul Natural Muntii Maramuresului.

Silva Logistic Services. Parcul Natural Muntii Maramuresului.

Parcul Natural Mun╚Ťii Maramure╚Öului se ├«ntinde pe una dintre cele mai pitore╚Öti zone istorice din ╚Ťar─â, ├«n care tradi╚Ťia se ├«mbin─â cu natura, d├ónd na╚Ötere unei atrac╚Ťii aparte. Este cel mai mare parc natural din ╚Ťar─â, iar diversitatea peisajului┬á╚Öi tradi╚Ťiile zonei, atrag an de an din ce ├«n ce mai mul╚Ťi turi╚Öti. Este de asemenea unul dintre pu╚Ťinele locuri din Rom├ónia ├«n care mai putem admira coco╚Öul de mesteac─ân.

 

INTRODUCERE

├Änfiin╚Ťat ├«n anul 2004, parcul este situat ├«n partea de nord a Rom├óniei, mai exact ├«n jude╚Ťul Maramure╚Ö, p├ón─â la grani╚Ťa cu Ucraina. Se ├«ntinde pe o suprafa╚Ť─â de 133 418 ha, ce reprezent├ónd peste 10% din totalul zonelor protejate din ╚Ťara noastr─â. Cuprinde 171 km de trasee turistice marcate, 3 trasee de biciclet─â ╚Öi 4 trasee tematice.

Datorit─â vecin─ât─â╚Ťii cu grani╚Ťa de stat, teritoriul parcului nu este fragmentat de drumuri ╚Öi reprezint─â o ni╚Ö─â ecologic─â pentru carnivorele mari. ┬á├Änvecinarea cu Rezerva╚Ťia Biosferei Carpa╚Ťi din Ucraina ╚Öi cu Parcul Na╚Ťional Mun╚Ťii Rodnei duce la formarea unor foarte bune coridoare de migra╚Ťie a speciilor din lan╚Ťul carpatic.

Nu doar mun╚Ťii sunt vizita╚Ťi de c─âtre turi╚Öti ├«n aceast─â zon─â, ci ╚Öi localit─â╚Ťile care intr─â ├«n inciden╚Ťa parcului, Vi╚Öeu de Sus, Vi╚Öeu de Jos, Bor╚Öa, Moisei, Bistra, Repedea, Poienile de sub Munte, Leordina, Petrova ╚Öi Ruscova. Aici, turi╚Ötii nu reg─âsesc doar o arie natural─â cu peisaje specifice, ci ╚Öi un mediu tradi╚Ťional ale c─ârui particularit─â╚Ťi sunt p─âstrate cu sfin╚Ťenie de c─âtre oamenii locului.

 

FLORA

Aria extins─â pe care se ├«ntinde parcul maramure╚Öean, precum ╚Öi diversitatea reliefului, sunt reflectate ├«n flora ╚Öi vegeta╚Ťia pe care o putem g─âsi pe aici ├«n cele 27 de tipuri de habitate, dintre care 18 fiind documentate ├«n formularul standard al Sitului Natura 2000 ROSCI0124, iar alte 9 fiind identificate ├«n urma unor studii efectuate ulterior.

Atât etajul alpin, întâlnit la altitudinea de peste 1900 metri, precum și etajul subalpin sunt bine delimitate pe întreg teritoriul parcului. Printre arborii și arbuștii pe care îi putem întâlni pe aceste etaje se regăsesc: molidul, paltinul, scorușul, arinul de munte, bradul, molidul, laricea, pinul, tisa, fagul, carpenul, ulmul, ienupărul, jneapănul, afinul, merișorul și altele. Dat fiind faptul că în arealul parcului se mai găsesc și soluri mlăștinoase, aici s-au dezvoltat și două tipuri de plante carnivore: foaie grasă și roua cerului.

Printre speciile de plante care se reg─âsesc pe ├«ntrega suprafa╚Ť─â a parcului (dre╚Ťe, lop─â╚Ťea, clopo╚Ťei, g─âlbinele, c─ârbuni, pipirig, p─âiu╚Ö, arnic─â, etc.), se num─âr─â mai multe flori, at├ót de paji╚Öte, c├ót ╚Öi de st├ónc─ârie, pe cale de dispari╚Ťie, cum ar fi: floarea de col╚Ť, firu╚Ťa de munte, papucul doamnei, iarba g├ótului, v├órtejul p─âm├óntului ╚Öi lingurea. Exist─â aici 26 de endemite carpatice.

 

FAUNA

├Än arealul parcului se g─âsesc specii de animale specifice altitudinilor mai ridicate din Carpa╚Ťii Orientali. Evit├ónd zonele circulate (drumurile forestiere) sau locuite, r├ósul poate fi ├«nt├ólnit ├«n zonele Lutoasa, Culmea F─âget, Pietrosul Bard─âu ╚Öi Piatra Socal─âului. ├Än jum─âtatea vestic─â a parcului, cu prec─âdere ├«n ┬ázonele de p─â╚Öuni subalpine, poate fi ├«nt├ólnit lupul. Se estimeaz─â c─â pe toate suprafa╚Ťa parcului ar mai exista ├«n jur de 80 de exemplare. Ursul brun poate fi ├«nt├ólnit destul de frecvent ├«ntre 700 ╚Öi 1300 metri, mai ales ├«n zonele st├óncoase Bard─âu, Valea Morii, Comanu Mic, Valea Rea ╚Öi Rica.

Printre mamiferele care se mai pot ├«nt├ólni ├«n parc amintim: vidra, cerbul, c─âprioara, vulpea, jderul, mistre╚Ťul, nurca european─â, liliacul mic cu potcoav─â, liliacul comun cu potcoav─â etc.

Dintre p─âs─âri, pe l├óng─â specii mai comune aici, cum ar fi: acvila de munte, ╚Öorecarul comun, coco╚Öul de munte, uliul porumbar, uliul p─âs─ârar, corbul, cioc─ânitoarea de munte ╚Öi altele, trebuie remarcat─â prezen╚Ťa coco╚Öului de mesteac─ân, pas─âre care mai tr─âie╚Öte doar ├«n c├óteva locuri din Rom├ónia.

Fauna de fluturi diurni ai parcului format─â din 126 de specii, reprezint─â 62% din totalul ├«nt├ólnit la noi ├«n ╚Ťar─â.

 

ARII PROTEJATE ╚śI REZERVA╚ÜII NATURALE

├Än cadrul Parcului Natural Mun╚Ťii Maramure╚Öului reg─âsim urm─âtoarele arii protejate:

Rezerva╚Ťia natural─â faunistic─â Cornu Nedeii – Ciungii B─âl─âs├ónii

Cu o suprafa╚Ť─â de 800 ha, aceast─â arie protejat─â a fost ├«nfiin╚Ťat─â ├«n anul 1971. Principalele forme de vegeta╚Ťie care se g─âsesc ├«n acest areal sunt formate din p─â╚Öuni de munte (60%) ╚Öi p─âduri de conifere ╚Öi jnepeni╚Öuri (40%). Acestea din urm─â fiind habitate pentru coco╚Öul de munte ╚Öi coco╚Öul de mesteac─ân.

Rezerva╚Ťia natural─â V├órful Farc─âu – Lacul Vinderel – V├órful Mihailecu

Este situat─â la o altitudine de 1 700m, are un areal de 150 ha ╚Öi este format─â din dou─â v├órfuri importante pentru relieful parcului maramure╚Öean ╚Öi de un lac cu o lungime de 155m ╚Öi o l─â╚Ťime de 85m, cu o suprafa╚Ť─â de 0.90ha ╚Öi o ad├óncime de aproximativ 5m. Printre speciile reprezentative care pot fi g─âsite ├«n rezerva╚Ťie se num─âr─â: floarea de col╚Ť, afinul, br├óndu╚Öele de prim─âvar─â, rogozul, ochiul boului, vulturica, bumb─âcari╚Ť─â, ┬ábarba ungurului.

Rezerva╚Ťia natural─â Poiana cu narcise Tomnatec ÔÇô Sehleanu

Aceast─â rezerva╚Ťie este situat─â ├«n localitatea Repedea ╚Öi are o ├«ntindere de 100ha. Principalul scop al constituirii ei fiind protejarea narciselor care ├«nfloresc ├«n fiecare an. Fauna pe care o g─âsim ├«n aceast─â rezerva╚Ťie este destul de variat─â, ├«ns─â cele mai reprezentative specii sunt: ursul brun, cerbul ╚Öi mistre╚Ťul.

Rezerva╚Ťia natural─â St├óncariile S├ólhoi ÔÇô Z├ómbroslavele

Se ├«ntinde pe o suprafa╚Ť─â de 5ha ╚Öi se afl─â pe teritoriul administrativ al ora╚Öului Bor╚Öa. Aceast─â rezerva╚Ťie ad─âposte╚Öte o popula╚Ťie de lingurea, plant─â protejat─â prin lege. Zona cuprinde mai multe forma╚Ťiuni de st├ónc─ârii calcaroase.

 

RECOMAND─éRILE NOASTRE

  • O plimbare de toamn─â prin zonele cu p─âduri de foioase sau una de prim─âvar─â prin rezerva╚Ťia Poiana cu narcise, pentru a descoperi aceste flori pe la jum─âtatea lunii mai;
  • O plimbare prin satele de la baza muntelui pentru a descoperi tradi╚Ťiile ╚Öi cultura locului;
  • Un tur cu moc─âni╚Ťa pe Valea Vaserului, pentru a descoperi farmecul ╚Öi s─âlb─âticia v─âii de aici;
  • O tur─â la Lacul Vinderel pentru a explora zona din jurul acestuia. (Continuare aici)

 

Clip to Evernote

Comenteaz─â

┬ę 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus