Silva Logistic Services. Parcul Natural Bucegi

 

Parcul Natural Bucegi a fost înființat prin Legea 5/2000, face parte din rețeaua națională de arii protejate iar din anul 2007 este inclus in rețeaua Natura 2000.Situl Natura 2000 Bucegi RO SCI 0013 este situat in partea estică a Carpaților Meridionali, cuprinde integral Masivul Bucegi precum și 2 culoare de trecere pentru carnasiere mari in Masivul Baiului cu o suprafață totală de 38683 ha.  Zona montană a Bucegilor se prezintă sub forma unei potcoave cu deschidere sudică în jurul Vf.Omu(2505).Propriu-zis Parcul Natural Bucegi are o suprafață de 32500 ha, desfasurată pe teritoriul administrativ a 3 județe: Dâmbovița (50%), Prahova (25%) și Brașov (25%).

Diversitatea formelor de relief, structura geologică și amplitudinea altitudinală intre 640 și 2505 m, oferă condiții deosebite ce au favorizat instalarea unei flore pe cât de variată, pe atât de valoroasă, cuprinzând toate grupele mari de plante.

Pădurile ocupa 65 % din suprafața ariei protejate, cele mai des întâlnite fiind pădurile de fag, brad, molid și amestecul dintre aceste specii, în functie de altitudine.La limita între pădure și pășunile alpine, ce ocupă aprox. 35 % din suprafața Parcului, se întâlnesc păduri de molid și larice.De asemenea, pe teritoriul PNB, se gasește o suprafață de 208 ha acoperită cu jneapăn (Pinus mugo), specie protejată de interes comunitar.Covorul vegetal al pășunilor alpine este deosebit de bogat în specii de flora dintre care cele mai apreciate plante sunt:Floarea Reginei sau Floarea de Colț (Leontopodium alpinum), Smârdarul (Rhododendron myrtifolium) , Sângele voinicului (Nigritella rubra), Ghințura galbenă (Gentiana lutea).

Fauna Masivului Bucegi este foarte diversificată, de la insecte pâna la specii superioare precum amfibieni, reptile, păsări și mamifere.Dintre speciile ocrotite cele mai cunoscute sunt:Ursul (Ursus arctos), Lupul (Canis lupus), Râsul (Lynx lynx), Capra neagră (Rupicapra rupicapra), Cocoșul de munte (Tetrao urogallus), Corbul (Corvux corax), Tritonul carpatic (Triturus montandoni)

Pe teritoriul Parcului au fost identificate 14 Rezevații Naturale, dintre care cele mai cunoscute  sunt: Abruptul Bucșoiu-Mălăiești-Gaura, Abruptul Prahovean, Cheile Tătarului, Turbăria Lăptici, precum și un numar de 46 de Monumente Naturale (Sfinxul, Babele, Cascada Urlătoarea, Peștera Ialomiței, Colții Morarului, Peștera Rătei, Hornurile Mălăieștilor, Pietrele de la Omu, Stâncile Sfanta Ana, Stâncile Franz Joseph).
Pe lângă monumentele naturale, demn de amintit este si Monumentul Eroilor (Crucea de pe Caraiman), monument ridicat în memoria eroilor ceferiști care au cazut la datorie in timpul Primului Război Mondial. Această cruce, înaltă de 33 m, a fost construită între anii 1926-1928 de către CFR, la inițiativa Principesei Maria.

Datorită localizării în centrul țării, în apropierea marilor orașe, București, Brașov, Ploiești și Târgoviște și a accesibilității sale facile, masivul Bucegi reprezintă cea mai vizitată destinație turistică din Carpații României, fapt pentru care a fost denumit  “Bulevardul alpin al României”, fiind vizitat anual de peste un milion de turiști.

ALTE INFORMATII UTILE

          Parcul Natural Bucegi a fost înființat prin Legea 5/2000, face parte din rețeaua națională de arii protejate iar din anul 2007 este inclus in rețeaua Natura 2000.Situl Natura 2000 Bucegi RO SCI 0013 este situat in partea estică a Carpaților Meridionali, cuprinde integral Masivul Bucegi precum și 2 culoare de trecere pentru carnasiere mari in Masivul Baiului cu o suprafață totală de 38683 ha.

          Cele mai vizitate obiective ale Parcului Natural Bucegi sunt urmatoarele:

-monumente ale naturii– Babele, Sfinxul, Cascada Urlatoarea, Pestera Ialomitei

-zonele antropice– Padina Pestera, Piatra Arsa, Bolboci –Scropoasa, Babele

-cele mai frecventate trasee turistice

1.Busteni-Cascada Urlatoarea-Poiana Tapului

2.Bușteni- Valea Jepilor Mici-Cabana Caraiman-Cabana Babele-Hotel Peștera

3.Cabana Babele-Vf. Caraiman-Monumentul Eroilor

4.Cota 2000-Cabana Piatra Arsă-Cabana Babele-Șaua Șugărilor-Cabana Vf. Omu

5.Pestera-Babele

6.Pestera-Obarsia Ialomitei-Vf. Omu

-zone dedicate sporturilor de iarna

-partiile din Valea Dorului, Valea Soarelui precum si cele din Muntele Furnica (Cota 2000-Cota 1400-Sinaia)

-partiile Kalinderu din orasul Busteni

-partia Zanoaga din Bran

 

Infrastructura de vizitare:

Centrul de Vizitare “Alexandru Beldie”  Bușteni:

Punctul de Informare Moroeni-sediul APNB;

Punctul de Informare Pestera;

Punctul de Informare Sinaia din cadrul Muzeului Orașului Sinaia

In momentul de fata pe teritoriul PNB se regasesc 52 trasee turistice omologate care traverseaza intreg Masivul si fac legatura intre localitatile limitrofe si elementele de interes din zona ariei protejate.

In cadrul proiectului Optimizarea managementului vizitatorilor prin completarea infrastructurii de vizitare in Parcul Natural Bucegi-sit Natura 2000”,  in anul 2014, a fost finalizata amenajarea a 7 trasee Cele 7 trasee tematice se suprapun pe trasee turistice existente si sunt amenajate cu panouri informative educationale si locuri de odihna.Cele 7 trasee tematice sunt:

 

TRASEU
NUMAR DENUMIRE
1 1. Busteni – Cascada Urlatoarea
2 2. Busteni Jepii Mici – Babele
3 3. Lacul Scropoasa – Zanoaga
4 4. Padina – Valea Doamnele – Drumul Granicerilor – Saua Strunga – Padina
5 5. La Uzina – Sapte Izvoare
6 6. Valea Bangaleasa – Poiana Gutanu – Grohotis – Valea Bangaleasa
7 7. Turbaria Laptici

Pagina web a parcului: http://bucegipark.ro/

Pagina de facebook: https://www.facebook.com/Parcul-Natural-Bucegi-265777013454728/

 

Recomandari

Alte Articole