Silva Logistic Services. Munții Oaș – Gutâi – Țibleș

Munții Oaș – Gutâi – Țibleș fac parte din grupa nordică a Carpaților Orientali și au ca particularitate rocile vulcanice din care sunt formați, lucru mai rar întâlnit în Munții Carpați. Acești munți s-au format în orogeneza alpină prin vulcanism, fiind formați aproape în exclusivitate din roci vulcanice (andezite piroxenice, bazalte, aglomerări vulcanice și reversări de lavă).

Cea mai înaltă cotă a Munților Oaș se înregistrează în Vârful Piatra Bixadului: 823 metri. Practic, Munții Oașului sunt cei mai scunzi din lanțul Oaș – Gutâi – Țibleș, ceea ce nu înseamnă că ar fi mai puțin pitorești. Munții Oașului sunt mărginiți în vest de Depresiunea Oașului, în nord intră pe teritoriul Ucrainei, în est este Depresiunea Maramureșului, iar în sud se învecinează cu Munții Gutâi.

Munții Oașului sunt legați strâns de Țara Oașului, una dintre cele mai vechi zone de pe teritoriul României. Centrul polarizator al Țării Oașului este reprezentat de Negrești-Oaș, oraș aflat la 50 km de Satu Mare. Atestat documentar încă din 1920, Negrești-Oaș se spune că și-ar fi primit numele de la culoarea neagră a ”gubelor” oșenești, dar o altă versiune indică drept sursă culoarea mai închisă a pădurilor de stejar din zonă.

Una dintre cele mai vestite localități de la poalele Munților Oaș este comuna Certeze, cunoscută pentru casele somptuoase, multe ridicate chiar pe vremea comunismului (unele dintre ele fiind dotate chair și cu lifturi, deși aveau doar maximum două nivele).

La granița dintre Maramureș și Satu Mare găsim pasul Huta, unde are loc, în fiecare an, serbarea folclorică tradițională ”Sâmbra Oilor”. Mai jos, aparținând de comuna Bixad, se găsește satul Boinești, unde s-au descoperit urme ale celei mai vechi așezări din nord-vestul României din neoliticul inferior. (Continuare aici)

Recomandari

Alte Articole