Silva Logistic Services. Iarna in Tara Motilor

Un loc special, decupat parcă din cărțile cu povești ale bunicii, spațiul format de valea râului Arieș și de coamele Munților Apuseni îmbie turiștii la petrecerea unui concediu de neuitat

Răsfirat pe culmi de munte, în inima milenarilor Apuseni, Ținutul Moților își subjugă prin frumusețea sa sălbatică privitorii, presărându-le în suflete dorința de a reveni mereu pe meleagurile sale.

Pe plaiurile moților
Numele „moț” semnifică părul strâns într-o parte a capului, lângă ureche, desemnând un obicei păstrat încă de pe vremea dacilor. Urmași ai dacilor sau ai celților, așa cum sunt considerați în anumite tratate istorice, moții, numiți uneori țopii, își deapănă prin tradiție orală o istorie îndelungată pe aceste tărâmuri, încă dinaintea erei noastre.
Tradițional, moții se ocupă cu prelucrarea lemnului, un element găsit din belșug în această zonă, prin realizarea a diferite structuri din lemn: cabane, magazii, ciubere, poduri sau garduri, sculptate rustic și cu îndemânare.

Foto: Cristian Niculescu

Zona Munților Apuseni cuprinde cele mai multe regiuni carstice de pe teritoriul României: ghețari precum cei de la Scărișoara și Vârtop, peșteri cu bogate formațiuni de stalactite și stalagmite (Măgura, Peștera Urșilor) și cascade frumoase precum cele de la Vârciorog și Buciniș. De altfel, întreaga regiune se remarcă din punct de vedere turistic prin promovarea tradițiilor sale folclorice, a peisajului deosebit și a reliefului carstic care a dat naștere prin erodare unui număr de peste 800 de peșteri.
Suprafața Țării Moților a fost menționată diferit de la un istoric la altul. Locuitorii ce poartă acest nume își au gospodăriile în partea de nord-est a județului Alba, în munții aflați deasupra localității Câmpeni. În funcție de perioada istorică, regiunea a cuprins mai multe zone, întinzându-se până aproape de Țara Zarandului (județul Arad) și Țara Beiușului (județul Bihor).(urmare aici)

Recomandari

Alte Articole