Silva Logistic Services. Iarna in Tara Motilor Reviewed by CD on . Un loc special, decupat parc─â din c─âr╚Ťile cu pove╚Öti ale bunicii, spa╚Ťiul format de valea r├óului Arie╚Ö ╚Öi de coamele Mun╚Ťilor Apuseni ├«mbie turi╚Ötii la petrecer Un loc special, decupat parc─â din c─âr╚Ťile cu pove╚Öti ale bunicii, spa╚Ťiul format de valea r├óului Arie╚Ö ╚Öi de coamele Mun╚Ťilor Apuseni ├«mbie turi╚Ötii la petrecer Rating: 0
E╚Öti aici: Acas─â » Timp Liber»Silva Logistic Services. Iarna in Tara Motilor

Silva Logistic Services. Iarna in Tara Motilor

Silva Logistic Services. Iarna in Tara Motilor

Un loc special, decupat parc─â din c─âr╚Ťile cu pove╚Öti ale bunicii, spa╚Ťiul format de valea r├óului Arie╚Ö ╚Öi de coamele Mun╚Ťilor Apuseni ├«mbie turi╚Ötii la petrecerea unui concediu de neuitat

R─âsfirat pe culmi de munte, ├«n inima milenarilor Apuseni, ╚Üinutul Mo╚Ťilor ├«╚Öi subjug─â prin frumuse╚Ťea sa s─âlbatic─â privitorii, pres─âr├óndu-le ├«n suflete dorin╚Ťa de a reveni mereu pe meleagurile sale.

Pe plaiurile mo╚Ťilor
Numele ÔÇ×mo╚ŤÔÇŁ semnific─â p─ârul str├óns ├«ntr-o parte a capului, l├óng─â ureche, desemn├ónd un obicei p─âstrat ├«nc─â de pe vremea dacilor. Urma╚Öi ai dacilor sau ai cel╚Ťilor, a╚Öa cum sunt considera╚Ťi ├«n anumite tratate istorice, mo╚Ťii, numi╚Ťi uneori ╚Ťopii, ├«╚Öi deap─ân─â prin tradi╚Ťie oral─â o istorie ├«ndelungat─â pe aceste t─âr├ómuri, ├«nc─â dinaintea erei noastre.
Tradi╚Ťional, mo╚Ťii se ocup─â cu prelucrarea lemnului, un element g─âsit din bel╚Öug ├«n aceast─â zon─â, prin realizarea a diferite structuri din lemn: cabane, magazii, ciubere, poduri sau garduri, sculptate rustic ╚Öi cu ├«ndem├ónare.

Foto: Cristian Niculescu

Zona Mun╚Ťilor Apuseni cuprinde cele mai multe regiuni carstice de pe teritoriul Rom├óniei: ghe╚Ťari precum cei de la Sc─âri╚Öoara ╚Öi V├órtop, pe╚Öteri cu bogate forma╚Ťiuni de stalactite ╚Öi stalagmite (M─âgura, Pe╚Ötera Ur╚Öilor) ╚Öi cascade frumoase precum cele de la V├órciorog ╚Öi Bucini╚Ö. De altfel, ├«ntreaga regiune se remarc─â din punct de vedere turistic prin promovarea tradi╚Ťiilor sale folclorice, a peisajului deosebit ╚Öi a reliefului carstic care a dat na╚Ötere prin erodare unui num─âr de peste 800 de pe╚Öteri.
Suprafa╚Ťa ╚Ü─ârii Mo╚Ťilor a fost men╚Ťionat─â diferit de la un istoric la altul. Locuitorii ce poart─â acest nume ├«╚Öi au gospod─âriile ├«n partea de nord-est a jude╚Ťului Alba, ├«n mun╚Ťii afla╚Ťi deasupra localit─â╚Ťii C├ómpeni. ├Än func╚Ťie de perioada istoric─â, regiunea a cuprins mai multe zone, ├«ntinz├óndu-se p├ón─â aproape de ╚Üara Zarandului (jude╚Ťul Arad) ╚Öi ╚Üara Beiu╚Öului (jude╚Ťul Bihor).(urmare aici)

Clip to Evernote

Comenteaz─â

┬ę 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus