Silva Logistic Services. Conceptul de turism responsabil

Turismul este ansamblul de relaţii şi fenomene care rezultă din deplasarea şi sejurul persoanelor în afara domiciliului lor, atâta timp cât sejurul şi deplasarea nu sunt motivate printr-o stabilire permanentă şi o activitate lucrativă oarecare”.

 

În ultima perioadă se vorbeşte tot mai mult de turism, ca fenomen global. Ca rezultat al tehnologiei avansate şi a îmbunătăţirii comunicaţiilor turismul a devenit una din industriile cu cele mai mari rate de creştere din prezent. Cercetătorii din domeniul turismului sunt de părere că această industrie va continua să crească deoarece oamenii încep să descopere noi şi noi destinaţii, iar industria transporturilor este tot mai organizată. În prezent, când spunem turism de masă nu înţelegem doar deplasarea unor oameni dintr-o ţară în alt sau dintr-un loc în altul cu un anumit scop ci şi impactul asupra tradiţiilor şi comunităţilor, implicarea corporaţiilor transnaţionale în acest proces.

În parcurile naturale şi naţionale, turismul tinde să creeze probleme, mai mult decât beneficii. Facilităţile şi infrastructura turistică la scară mare sau proiectată necorespunzător distrug peisajul, afectează viaţa sălbatică şi de foarte multe ori distruge identitatea locului. Prea mulţi vizitatori la locul şi timpul nepotrivit cauzează eroziune şi deranjează animalele salbatice şi păsările, mai ales în locurile sensibile, cum ar fi cele de cuibărit. Dacă turismul nu este atent planificat şi administrat, poate deseori rezulta în deşeuri, în distrugerea covorului vegetal, al solului şi rocilor. Mai poate provoca poluare fonică, poluarea apei şi aerului. Însă, corect administrat şi planificat turismul poate genera beneficii pozitive în ariile naturale protejate şi în comunităţile locale, care să compenseze efectele negative.

Călătoriile care au o componentă de responsabilitate socială şi de mediu si cu un impact economic crescut în comunităţile locale (turism responsabil) au început să fie din ce în ce mai căutat de către turişti.

Turismul responsabil nu este o altă formă de turim, ci o abordare diferită a planificării şi administrării fenomenului turistic. Turismul responsabil în sensul cel mai pur este o industrie care doreşte să aibă un impact minim asupra mediului şi a culturii locale, şi în acelaşi timp generează venituri, locuri de muncă pentru membrii comunităţilor locale şi contribuie la conservarea ecosistemelor locale.

Conform Declaraţiei de la Cape Town referitoare la turismul responsabil în destinaţii cele mai importante principii ale turismului responsabil sunt:

1. Minimizează impactul negativ economic, de mediu şi social al turismului

2. Generează beneficii economice crescute pentru localnici şi îmbunătăţeşte calitatea vieţii comunităţilor locale şi condiţiile lor de muncă

3. Implică localnicii în deciziile care le afectează viaţa şi dezvoltarea viitoare a zonei

4. Contribuie pozitiv la conservarea patrimoniului natural şi cultural local

5. Furnizează experienţe mai plăcute turiştilor prin o mai bună conectare între aceştia şi realităţile locale şi o facilitare a înţelegerii de către turişti a problemelor culturale, sociale şi de mediu locale.

6. Furnizează un acces egal şi nediscriminatoriu persoanelor cu dizabilităţi de orice fel.

7. Este sensibil din punct de vedere cultural, facilitează respectul dintre turişti şi gazde, contribuind la dezvoltarea mândriei locale şi încrederii.

Recomandari

Alte Articole