Premiul Nobel 2016: savantul Yoshinori Ohsumi a dovedit ca postul este benefic pentru organism Reviewed by CD on .   Cercet─âtorul japonez Yoshinori Ohsumi a c├ó┼čtigat premiul Nobel pentru medicin─â pe 2016 pentru ÔÇŁdescoperirea mecanismelor autofageÔÇŁ, potrivit Comitetului   Cercet─âtorul japonez Yoshinori Ohsumi a c├ó┼čtigat premiul Nobel pentru medicin─â pe 2016 pentru ÔÇŁdescoperirea mecanismelor autofageÔÇŁ, potrivit Comitetului Rating: 0
E╚Öti aici: Acas─â » Articole Recomandate»Premiul Nobel 2016: savantul Yoshinori Ohsumi a dovedit ca postul este benefic pentru organism

Premiul Nobel 2016: savantul Yoshinori Ohsumi a dovedit ca postul este benefic pentru organism

Premiul Nobel 2016: savantul Yoshinori Ohsumi a dovedit ca postul este benefic pentru organism

 

Cercet─âtorul japonez Yoshinori Ohsumi a c├ó┼čtigat premiul Nobel pentru medicin─â pe 2016 pentru ÔÇŁdescoperirea mecanismelor autofageÔÇŁ, potrivit Comitetului Nobel, reunit, luni, la sediul Institutului Karolinska din Stockholm.

Laureatul premiului Nobel pentru medicin─â din acest an a descoperit mecanismele care determin─â ÔÇŁautofagiaÔÇŁ, un proces fundamental pentru degradarea ┼či reciclarea componentelor celulare, se afirm─â ├«n comunicatul oficial al Comitetului Nobel.


 0

YoshinoriOhsumi

Termenul ÔÇŁautofagieÔÇŁ ├«┼či are originea ├«n cuvintele grece┼čti ÔÇŁautoÔÇŁ (ÔÇŁde la sineÔÇŁ) ┼či ÔÇŁphageinÔÇŁ (ÔÇŁa m├óncaÔÇŁ). Prin urmare, ÔÇŁautofagieÔÇŁ ├«nseamn─â consumarea propriilor ┼úesuturi de c─âtre un organism.

Acest concept a ap─ârut ├«n anii 1960, dup─â ce oamenii de ┼čtiin┼ú─â au remarcat c─â celulele vii pot s─â ├«┼či distrug─â propriile componente, ├«nconjur├óndu-le cu membrane, form├ónd vezicule ├«n forma unor saci microscopici, care sunt apoi transporta┼úi ├«n compartimentul de reciclare – denumit ÔÇŁlipozomÔÇŁ -, unde ace┼čtia sunt descompu┼či.

├Äntr-o serie de experimente desf─â┼čurate la ├«nceputul anilor 1990, cercet─âtorul japonez Yoshinori Ohsumi a folosit drojdia de panifica┼úie, pentru a identifica genele esen┼úiale ├«n procesul de autofagie. Apoi, savantul nipon a descoperit mecanismele din spatele autofagiei ├«n cazul drojdiei ┼či a demonstrat c─â un mecanism similar, dar mai sofisticat, este folosit ┼či de celulele umane.

Cercet─ârile lui Yoshinori Ohsumi au condus la descoperirea unei noi paradigme a felului ├«n care celulele ├«┼či recicleaz─â con┼úinutul. Descoperirile sale au deschis calea spre o ├«n┼úelegere mai bun─â a importan┼úei fundamentale pe care autofagia o are ├«n multe procese fiziologice, precum adaptarea organismului la ├«nfometare sau reac┼úia la infec┼úie. Muta┼úiile genelor autofage pot s─â provoace diverse afec┼úiuni, iar procesul autofagic este implicat ├«n mai multe boli, precum cancerul ┼či maladiile neurologice.

Descoperirea laureatului ne dovede┼čte c─â ├«nfometarea organismului ┼či postirea sunt de un real folos, organismul ├«ntr-adev─âr se cur─â┼úa. Confirmat de c─âtre Comitetul Nobel.

Yoshinori Ohsumi, 71 de ani, este profesor la Centrul de Cercetare Frontier din cadrul Institutului Tehnologic din Tokyo.

Clip to Evernote

Comenteaz─â

┬ę 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus