Petru Movilă: Proiectul România – Moldova a fost început de Traian Băsescu: de la consulatele din Kagul și Bălți la Chișinău!

Petru Movilă deputat PMP Iași și președintele organizației județene, este convins că România a fost principalul susținător al Republicii Moldovei în parcursul european. ”Klaus Iohannis sunt convins că în timpul mandatului său, va aborba Moldova ca un proiect național a României și nu doar ca un proiect de președinte”. Mai multe detalii în interviul acordat pentru publicația noastră.
Transilvania-tv.ro: Cum apreciați rezultatul alegerilor parlamentare din Republica Moldova?
Petru Movilă: Cred că cel mai important este rezultatul final, acela în care partidele pro-europene să poată forma din nou o majoritate și să guverneze Moldova în direcția în care ne dorim cu toții și românii din Moldova care sunt spre Europa. Una peste alta, se vede foarte clar și cum sunt așezate fiefurile electorale ale partidelor care au intrat în cursă. Dacă vorbim de Partidul Liberal care are bine definită zona Chișinău și suburbii unde se simte efectul administrației și se împacă în principiu, iar dacă vorbim de partidele comuniste pro-ruse din Moldova care de regulă au fiefurile în Nord și este în aliniamentul transnistrean. Atât timp cât scopul final, acela ca partidele pro-europene să formeze majoritatea este atins, detaliile vor fi analizate dar fără a putea stabili nici reguli generale nici cauze complete.
Transilvania-tv.ro: Se spune tot mai des că în mass-media din Republica Moldova se face propagandă pro-rusă. Credeți în această ipoteză?
Petru Movilă: Explicația există! Să nu uităm că încă mare parte din economia Moldovei din anumite instituții sunt coordonate și fac o politică pro-rusă; sunt foarte multe argumente, fac o propagandă în posturile de televiziune și media scrisă are un conținut puternic pro-rus. Ceea ce s-a făcut pentru Moldova din partea Europei a contat și sper că va conta până la măsurătoarea finală.
Transilvania-tv.ro: Credeți că vor fi politicieni din afara Republicii Moldova care își vor asuma rezultatul alegerilor. Președintele în exercițiu Traian Băsescu, respectiv, cel ales al României Klaus Iohannis și Vladimir Putin (Rusia), au avut un rol la alegeri?
Petru Movilă: Vor fi o mulțime de oameni pricepuți sau nepricepuți care vor vorbi despre Moldova, efectul Moldova, vor veni foarte mulți care să-și asume rezultatul. Trebuie să vedem foarte clar și faptul că Moldova a fost un scop, un mijloc și pentru Vladimir Putin și pentru Klaus Iohannis; de asemenea, pentru România și pentru Traian Băsescu, care a fost cel mai mare susținător al Moldovei de-a lungul timpului în parcursul european care în ultimul an, am văzut doi președinți ai țărilor vecine direct implicați. România a fost principalul susținător al Republicii Moldovei în parcursul european. Klaus Iohannis sunt convins că în timpul mandatului său, va aborba Moldova ca un proiect național a României și nu doar ca un proiect de președinte.
Transilvania-tv.ro: A contat pentru alegătorii din Republica Moldova faptul că înainte de scrutin președintele ales Klaus Iohannis a efectuat o vizită în Chișinău?
Petru Movilă: Cred că foarte puțin! Pentru că, cei care aveau de votat cu rușii au votat cu pro-rușii, socialiștii, comuniștii, iar ceilalți pro-europeni, au știut și ei cum să voteze; poate că ar fi influențat prezența lui, dar un segment extraodinar de mic.
Transilvania-tv.ro: Cum apreciați că au votat moldovenii din Diaspora?
Petru Movilă: Apreciez ca total nesatisfăcător comportamentul moldovenilor din Diaspora! Sunt convins că Diaspora a votat pro-european, însă la aproximativ o jumătate de milion de moldoveni câți se estimează că sunt în afara granițelor în Europa – o prezență atât de mică, ar trebui să le dea de gândit și să încerce să aibă o singură mentalitate (politicienii moldoveni nr.), nu o mentalitate dublă. Mulți dintre moldovenii care sunt în Europa, cred că s-au comportat cu mentalitatea de acasă, nu cu cea europeană. Ș-atunci, cum vedeam la noi foarte multe emisiuni astăzi, să-i aducem acasă. Sigur, îi aducem acasă pe oameni dacă avem la ce (…) dacă reușim din punct de vedere economic să creem ceea ce trebuie și instituțiile să funcționeze normal, decent, la fel moldovenii din Diaspora sunt principalele motoare și pentru moldovenii rămași în țară. Acum s-a văzut clar, că atunci când trebuie, moldovenii nu au fost alături de țara lor, mă refer la moldovenii din Diaspora.
Transilvania-tv.ro: Ați amintit că moldovenii din Diaspora nu au fost alături de țara lor. La ce anume faceți referire?
Petru Movilă: Avem câteva exemple în istoria Moldovei, când frații noștri de peste Prut, nu au tratat cu maximă seriozitate ceea ce se întâmplă în țara lor. Dacă ne amintim referendumul prin care președintele Moldovei să fi ales prin vot universal direct de cetățeni și nu de Parlament. Au fost mai multe etape de criză politică în Moldova și doar Dumnezeu a făcut ca acel ”vot de aur” de care aveau nevoie comuniștii, să nu poată fi obținut (…). La fel mai târziu partidele pro-europene să obțină de la fracțiunea reformatoare, respectiv a PCRM-ului voturi pentru a forma Guvernului.
Transilvania-tv.ro: Prutul constituie o barieră între România și Republica Moldova? Ca și parlamentar ieșean, ați vizitat des Moldova? O Moldovă pro-rusă, ar fi ajutat în vreun fel România?
Petru Movilă: Sunt primul deputat român care a avut cabinet parlamentar în Republica Moldova în 2007, perioadă în care foarte mulți mă întrebau dacă sunt întreb la cap, păi aici merg foarte mulți oameni de afaceri. Proiectul România – Moldova a fost început de Traian Băsescu: de la consulatele din Kagul și Bălți la Chișinău, de la micul trafic de frontieră, de la acordul politic semnat anul acesta cu Uniunea Europeană de Moldova mult mai devreme și a fost un lucru extraordinar (…) Mă bucur că după ce am făcut primul pas, astăzi putem vorbi de foarte mulți români care merg în Republica Moldova ca acasă; să nu mai vorbim că cei mai mulți dintre moldoveni vin în România ca acasă. Eu am fost și membru mulți ani de zile în delegația României la OSCE și alegerile din Republica Moldova pro-europene sunt o gură de oxigen imense pentru România și pentru Ucraina, în condițiile în care în Europa cele mai importante puncte de conflict erau în fostul spațiu iugoslav și Transnistria. O Moldovă pro-rusă nu ar fi fost deloc în ajutorul României. Va trece mult timp până când generații întregi de Moldoveni vor înțelege politica rusă, dar încă se leagă conexiuni. Încă membrii din actualul cabinet din Parlament au fost colegi cu ei (rușii nr.), șeful Dumei de la Moscova, cu miniștrii din Guvernul rus, pentru foarte multă vreme au studiat în fostul spațiu sovietic. Însă, conexiuni există dar ele trebuie construite pe alte reguli și principii decât cale care erau atunci când cetățenii fostului URSS erau plimbați de colo colo pentru a li se pierde rădăcina.
Transilvania-tv.ro: Ce s-a întâmplat acum în Moldova, este important pentru minoritatea română din Ucraina?
Petru Movilă: Ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova și sper să se întâmple până la capăt – un Guvern pro-european, va fi foarte important pentru minoritatea română din Ucraina. Pentru că multă vreme politica statului ucrainean, a fost de a diviza vorbitorii de limbă română în moldoveni și români, pentru că nu atinge un procent, astfel încât legea să le acorde facilități. Odată cu acest lucru, se va clarifica și acest aspect iar pentru românii din Ucraina va fi foarte important ce s-a întâmplat în Moldova.

Andreea POCOL

Recomandari

Alte Articole