Lansarea volumului ,,Doi ani mai devreme. Ardeleni, bucovineni si basarabeni in razboi.1914-1916”

Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia – Departamentul de Istorie, arheologie și muzeologie, Academia Română – Centrul de Studii Transilvane Cluj-Napoca și Editura Școala Ardeleană organizează lansarea volumului „Doi ani mai devreme. Ardeleni, bucovineni și basarabeni în război. 1914-1916” de Prof. univ. dr. Liviu Maior.
Participă, alături de autor, Prof. univ. dr. Ioan Bolovan, Conf. univ. dr. Valer Moga și editorul Vasile George Dâncu.
Evenimentul va avea loc joi, 3 noiembrie 2016, ora 12.00, în Sala Senatului a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Liviu Maior s‐a născut pe 2 octombrie 1940 în Beclean, judeţul Bistriţa‐Năsăud. A devenit doctor în istorie (1974) al Universității „Babeș‐Bolyai”, iar din anul 1990 a fost profesor universitar titular și conducător de doctorate la Facultatea de Istorie și Filosofie în cadrul aceleiași universități. A reînfiinţat Centrul pentru Studii Transilvane (care a funcţionat iniţial în perioada 1942‐1948), al cărui director a şi devenit în 1991, organizând activitatea acestei instituţii ştiinţifice după principii moderne. În 1996 s‐a transferat la Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti. Între 1992 şi 1996 a fost ministrul Educaţiei și a exercitat funcția de președinte al Comisiei Naționale UNESCO, în 1994 a fost vicepreședinte al Conferinței Mondiale UNESCO, precum și vicepreședinte al Conferinței Europene a Miniștrilor Educației de la Madrid. Între anii 1996 și 2000 a fost ales senator în Parlamentul României, pentru ca între 2003 şi 2005 să servească drept ambasador plenipotenţiar în Canada. Membru al Comisiei de Istorie a Relaţiilor Internaţionale, din cadrul Comitetului Internaţional de Studii Istorice, a lucrat ca profesor asociat în Statele Unite ale Americii, efectuând vizite de documentare şi specializare în ţări ca Belgia, Franţa, Anglia, Italia, Germania, Austria şi Ungaria. Interesat de istoria modernă a României, a acordat o atenţie deosebită mişcării pentru emancipare naţională a românilor transilvăneni din a doua jumătate a secolului al XIX‐lea, publicând o serie de cărţi fundamentale despre Revoluţia de la 1848, crearea Partidului Naţional Român din Transilvania, organizarea şi ideologia acestuia, relaţiile dintre români şi habsburgi etc. l‐au fost acordate numeroase distincţii academice pentru activitatea de cercetare ştiinţifică, inclusiv premiul Academiei Române în 1993, iar în anii 2007 și 2008 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităților „Petru Maior” din Târgu Mureș și, respectiv, „Lucian Blaga” din Sibiu.

Atașat vă trimitem afișul manifestării, coperta și textele de prezentare ale volumului.

Vă așteptăm!
Sandra Cibicenco
Editura Școala Ardeleană

Recomandari

Alte Articole