ISU Alba in actiune! Reviewed by CD on . ├Än perioada 08.03-11.03.2019, subunit─â╚Ťile Inspectoratului pentru Situa╚Ťii de Urgen╚Ť─â ÔÇťUnireaÔÇŁ al jude╚Ťului Alba au intervenit la 81 ac╚Ťiuni de interven╚Ťii, din ├Än perioada 08.03-11.03.2019, subunit─â╚Ťile Inspectoratului pentru Situa╚Ťii de Urgen╚Ť─â ÔÇťUnireaÔÇŁ al jude╚Ťului Alba au intervenit la 81 ac╚Ťiuni de interven╚Ťii, din Rating: 0
E╚Öti aici: Acas─â » Articole Recomandate»ISU Alba in actiune!

ISU Alba in actiune!

ISU Alba in actiune!

├Än perioada 08.03-11.03.2019, subunit─â╚Ťile Inspectoratului pentru Situa╚Ťii de Urgen╚Ť─â ÔÇťUnireaÔÇŁ al jude╚Ťului Alba au intervenit la 81 ac╚Ťiuni de interven╚Ťii, din care 62 pentru acordarea de asisten╚Ť─â medical─â de urgen╚Ť─â SMURD, 12 incendii de vegeta╚Ťie uscat─â, l─âst─âri╚Ö, m─âr─âcini╚Ö ╚Öi litier─â pe raza localit─â╚Ťilor Alba Iulia, Blaj, Cr─âciunelu de Sus, ╚śard, P├ócli╚Öa, G├órbova, R─âh─âu, Aiud, Valea Lung─â, Mirasl─âu, M─âh─âceni.┬á

├Än total au ars aproximativ 69,62 ha de vegeta┼úie uscat─â, m─âr─âcini╚Ö, l─âst─âri╚Ö ╚Öi litier─â, de asemenea prin ac╚Ťiunea pompierilor profesioni╚Öti au fost salvate 3 locuin╚Ťe ╚Öi mai multe anexe gospod─âre╚Öti, cauza probabil─â a acestora fiind utilizarea necorespunz─âtoare a focului deschis ├«n spa╚Ťii deschise ╚Öi nesupravegheate.

├Än urma incendiului de vegeta╚Ťie uscat─â de la Cr─âciunelu de Sus, o persoan─â de sex masculin (aproximativ 82 ani) a suferit arsuri de gradul II pe o suprafa╚Ť─â de aproximativ 20 % din suprafa╚Ťa corpului. Echipajul SMURD Blaj a preluat victima ╚Öi a transportat-o la CPU Blaj. Aceasta a suferit arsuri ├«n urma faptului c─â a ├«ncercat s─â sting─â un┬á incendiu de vegeta╚Ťie.

ATENȚIE!!

Nerespectarea m─âsurilor specifice la efectuarea arderilor de vegeta┼úie uscat─â, miri┼čti ┼či resturi vegetale pot avea consecin┼úe grave asupra comunit─â┼úii prin pierderi de vie┼úi omene┼čti, importante pagube materiale ┼či afectarea mediului ├«nconjur─âtor.┬á Din┬á acest motiv, cunoa┼čterea┬á ┼či┬á respectarea strict─â a acestora constituie solu┼úia cea mai simpl─â ┼či mai pu┼úin costisitoare,┬á constituind┬á ├«n acela┼či timp o obliga┼úie moral─â ┼či civic─â a fiec─ârui cet─â┼úean.

Pentru a evita eventualele evenimente ├«n care a┼úi putea fi implica┼úi v─â aducem la cuno╚Ötin╚Ť─â regulile ┼či m─âsurile de prevenire a incendiilor la vegeta┼úie uscat─â, miri┼čti ┼či resturi vegetale.

├Än┬á vederea┬á realiz─ârii┬á igieniz─ârii┬á terenurilor┬á prin┬á ardere,┬á cet─â┼úenii┬á au obliga┼úia┬á de┬á a┬á solicita┬á ┼či┬á ob┼úine,┬á de┬á la┬á autorit─â┼úile competente, urm─âtoarele documente:┬á

– Permis de lucru cu focul, ob┼úinut de la Consiliul Local pe raza c─âruia este amplasat terenul;┬á

– Aprobare de la Agen┼úia pentru Protec┼úia Mediului Alba;

– Agen╚Ťia de Pl─â╚Ťi ╚Öi Interven╚Ťie ├«n Agricultur─â (APIA) ÔÇô Centrul Jude╚Ťean Alba.┬á

Se excepteaz─â de la aceast─â obliga┼úie, arderea vegeta┼úiei uscate ┼či a resturilor vegetale ├«n cadrul gospod─âriilor cet─â┼úene┼čti, dar cu respectarea strict─â a m─âsurilor generale de stingere a incendiilor.

├Än cazul nerespect─ârii prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegeta╚Ťie uscat─â, Agen╚Ťia de Pl─â╚Ťi ╚Öi Interven╚Ťie ├«n Agricultur─â (APIA) ÔÇô Centrul Jude╚Ťean Alba va aplica sanc╚Ťiuni care ajung p├ón─â la excluderea de la plata sprijinului financiar pentru de╚Ťin─âtorii terenurilor igienizate prin incendierea vegeta╚Ťiei uscate ╚Öi care nu au ob╚Ťinut acceptul autorit─â╚Ťilor.

Garda Na┼úional─â de Mediu ÔÇô Comisariatul Jude┼úean Alba va aplica amenzi ├«n valoare de 3.000 ÔÇô 6.000 lei persoanelor fizice ┼či 2.5000 ÔÇô 5.0000┬á lei persoanelor juridice.

Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, de┼čeurilor ┼či a altor materiale combustibile f─âr─â ob┼úinerea permisului cu foc ┼či/sau f─âr─â luarea m─âsurilor pentru ├«mpiedicarea propag─ârii focului la vecin─ât─â┼úi, cet─â┼úenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sanc┼úiune contraven┼úional─â, astfel: 1.000 ÔÇô 2.500 lei.

De asemenea, subunit─â╚Ťile Inspectoratului pentru Situa╚Ťii de Urgen╚Ť─â ÔÇ×UnireaÔÇŁ al jude╚Ťului Alba au mai intervenit ╚Öi pentru urm─âtoarele situa╚Ťii:

Sta╚Ťia de pompieri C├«mpeni a intervenit, ├«n data de 09.03.2019, cu dou─â autospeciale pentru stingerea unui incendiu la tabloul electric al unei locuin╚Ťe pe raza localit─â╚Ťii Ciulde╚Öti (comuna Bistra). Incendiul s-a manifestat la tabloul electric ╚Öi izola╚Ťia termic─â a locuin╚Ťei pe o suprafa╚Ť─â de aproximativ 3 mp. Cauza probabil─â a incendiului a fost stabilit─â ca fiind un scurt circuit electric la tabloul electric al locuin╚Ťei.

ATENȚIE!!

Pentru a evita producerea unor evenimente nedorite, Inspectoratul pentru Situa┼úii de Urgen┼ú─â ÔÇťUnireaÔÇŁ al jude┼úului Alba v─â recomand─â respectarea urm─âtoarelor m─âsuri de prevenire:

 • nu utiliza┼úi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, ├«ntrerup─âtoarele, dispozitivele de protec┼úie cu defec┼úiuni sau cu improviza┼úii;
 • nu folosi┼úi siguran┼úe fuzibile supradimensionate prin ├«nlocuirea cu li┼ú─â a fuzibilului calibrat;
 • nu suprasolicita┼úi instala┼úia electric─â folosind mai multe aparate simultan;
 • nu l─âsa┼úi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune;
 • instala┼úi ┼či utiliza┼úi aparatura electrocasnic─â respect├ónd cu stricte┼úe indica┼úiile produc─âtorului ce sunt men┼úionate ├«n prospectul produsului;
 • verifica┼úi periodic cordoanele de leg─âtur─â ale aparatelor electrice ┼či lua┼úi m─âsuri pentru ├«nlocuirea acestora atunci c├ónd sunt uzate.

Serviciul Voluntar pentru Situa╚Ťii de Urgen╚Ť─â Cugir a intervenit ├«n cooperare cu SMURD Cugir, ├«n data de 10.03.2019, ├«n ora╚Öul Cugir pe strada 21 Decembrie 1989, pentru stingerea unui incendiu izbucnit ├«n interiorul unui apartament. Incendiul s-a manifestat localizat doar la o saltea. ├Än zona respectiv─â a fost gasit─â o persoan─â de sex feminin (aprox. 70 ani) decedata. Cauza probabil─â a acestui incendiu o reprezint─â neglijen╚Ťa fumatului ├«n locuri nepermise.

ATENȚIE!!

Pentru a evita producerea unor evenimente nedorite, Inspectoratul pentru Situa┼úii de Urgen┼ú─â ÔÇťUnireaÔÇŁ al jude┼úului Alba v─â recomand─â respectarea urm─âtoarelor m─âsuri de prevenire:

Se interzice fumatul la o distanţă mai mică de:

 • 40 m fa┼ú─â de locurile ├«n care exist─â pericol de explozie, gaze ┼či lichide combustibile, explozivi, vapori inflamabili etc.;
 • 10 m fa┼ú─â de locurile ├«n care exist─â materiale solide combustibile: lemn, textile, h├órtie, carton asfaltat, bitum;
 • 50 m fa┼ú─â de culturile de cereale p─âioase ├«n perioada coacerii ┼či recolt─ârii sau de zonele ├«mp─âdurite;
 • Nu fuma┼úi niciodat─â ├«n pat, c├ónd sunte┼úi obosit sau a┼úi consumat b─âuturi alcoolice ├«n exces;
 • Scrumul ┼či resturile de ┼úig─âri se depun ├«n scrumiere. Nu arunca┼úi resturile de ┼úig─âri ├«n co┼čuri de gunoi.

Deta╚Öamentul de pompieri Alba-Iulia a intervenit, ├«n data de 10.03.2019, cu dou─â autospeciale pentru stingerea unui incendiu izbucnit la co╚Öul de fum al unei locuin╚Ťe din localitatea P├«cli╚Öa, de pe strada Carpenului. Incendiul s-a manifestat ├«n interiorul co╚Öului de fum, iar cauza probabil─â a incendiului a fost stabilit─â ca fiind un co╚Ö de fum necur─â╚Ťat corespunz─âtor.

Inspectoratul pentru Situa┼úii de Urgen┼ú─â ÔÇťUnireaÔÇŁ al jude┼úului Alba reaminte┼čte cet─â┼úenilor unele m─âsuri pentru aceast─â perioad─â, ┼či anume:

 • Verificarea, repararea, izolarea termic─â ╚Öi cura╚Ťarea periodic─â a co╚Öurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii;
 • Co╚Öurile de fum trebuie cura╚Ťate periodic pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;
 • Co╚Öurile de fum trebuie izolate termic fa╚Ť─â de elementele combustibile ale planseului sau acoperi╚Öului (grinzi, astereal─â de lemn ╚Öi altele asemenea).

Sta╚Ťia de pompieri C├«mpeni a intervenit, ├«n data de 10.03.2019, cu o autospecial─â pentru stingerea unui incendiu la o c─âpi╚Ť─â de f├ón ├«n ora╚Öul C├«mpeni de pe strada Transilvaniei. Incendiul s-a manifestat la c─âpi╚Ťa de f├ón fiind afectate aproximativ 7 tone de f├ón.

Garda de interven╚Ťie Blaj a intervenit, ├«n cooperare cu SVSU Jidvei, ├«n data de 10.03.2019, pentru stingerea unui incendiu la un ad─âpost de animale ├«n localitatea C─âp├ólna de Jos(Comuna Jidvei). Incendiul s-a manifestat la nivelul acoperi╚Öului locuin╚Ťei ╚Öi la o anex─â pe aproximativ 10 mp. Cauza probabil─â a incendiului a fost un scurtcircuit electric la instala╚Ťia electric─â a anexei.

Deta╚Öamentul de pompieri Aiud a intervenit, ├«n 11.03.2019, pentru stingerea unui incendiu ├«n interiorul unei locuin╚Ťe de pe raza comunei Mirasl─âu. ├Än urma incendiului a fost afectat mobilierul din interiorul camerei, instala╚Ťia de r─âcire a unui sicriu, 2 geamuri ╚Öi s-a degradat zugr─âveala din 2 camere. Cauza probabil─â a incendiului a fost stabilit─â ca fiind un scurtcircuit electric la instala╚Ťia de r─âcire a sicriului.

COMPARTIMENTUL INFORMARE ╚śI RELA╚ÜII PUBLICE

Clip to Evernote

Comenteaz─â

┬ę 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus