În ultimele zile, din cauza temperaturilor scăzute din judeţul Alba, au ajuns la Secţia de Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean Alba un număr de nouă persoane fără adăpost. Temperaturile au coborât până la -15 grade la Alba Iulia şi chiar mai mult, în zonele montane din judeţ, zona fiind, de altfel, sub atenţionare de cod portocaliu de ger şi în perioada următoare, până vineri inclusiv.
Dintre oamenii care au avut de suferit din cauza frigului şi au ajuns la spital, nouă au fost din Alba Iulia, una din Ocna Mureş, una din Aiud, una din Teiuş, una din Cugir şi una din Vinţu de Jos. Toate persoanele au fost de sex asculin, cu vârste cuprinse între 11 şi 77 de ani, printre care şi doi minori, cu vârstele de 11 şi, respectiv, 15 ani. „În acest weekend s-au prezentat la Urgenţe opt cazuri sociale. Au fost înregistrate în ultimele zile (în weekend) un număr de 93 de solicitări din cauza poleiului, care au avut nevoie de consultaţii ortopedice”, ne-a declarat şeful Secţiei de Urgenţă Alba, dr. Aurel Crişan.
Frigul de afară a făcut ca singurul centru pentru oamenii străzii din judeţ să fie luat cu asalt. Centrul este situat pe strada Iaşilor, în apropierea Gării din Alba Iulia, a fost înfiinţat în 2008 şi funcţionează în baza unui parteneriat încheiat între Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia prin Asociaţia Filantropia Ortodoxă, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba şi Serviciul Public de Asistenţă Socială din cadrul Consiliului Local. Centrul este deschis non-stop pentru persoanele fără adăpost.

Capacitatea centrului este de 50 de persoane, dar în ultimele zile, din cauza gerului, aşezământul oferă servicii permanent pentru oamenii fără adăpost din Alba Iulia. Centrul este deschis non-stop pentru persoanele fără adăpost. În cadrul centrului, aceştia beneficiază de trei mese zilnice, cazare pe timpul nopţii şi zilei dar şi de o sală de activităţi unde în timpul zilei pot urmări emisiuni TV sau pot desfăşura diferite activităţi. Oamenii străzii beneficiază, în cadrul centrului, şi de servicii medicale la cabinetul medical, unde sunt consultaţi şi li se oferă şi medicamentaţie.
Prioritate pentru a beneficia de serviciile acestui centru au persoanele din Alba Iulia, acestea putând fi găzduite şi pe o perioadă de trei luni de zile. Persoanele din afara judeţului pot beneficia de serviciile centrului, pentru trei zile, dar în limita locurilor disponibile.
Luni, la sediul Instituţiei Prefectului Judeţul Alba, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Alba s-a înt`lnit într-o şedinţă ce a avut ca scop avertizarea de cod portocaliu de ger. În cadrul şedinţei, s-a discutat despre planul de urgenţă, prevenirea situaţiilor neplăcute care apar în această perioadă şi s-a votat un proiect de hotăr`re pentru planul de acţiune. Potrivit reprezentanţilor Prefecturii, deocamdată nu sunt probleme în ceea ce priveşte utilităţile, drumurile, serviciul de ambulanţă şi urgenţă. Un aspect dezbătut în cadrul şedinţei a fost asigurarea de spaţii pentru persoanele fără locuinţă, precum şi supravegherea r`urilor unde se pot produce blocaje din cauza gheţii.

Populaţia trebuie să evite deplasările

În această perioadă cu temperaturi extrem de scăzute, dr. Cristina Galoş din cadrul DSP Alba recomandă populaţiei: „să evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor şi să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume. În cazul în care este necesară deplasarea prin frig, este recomandată folosirea mijloacelor de protecţie adecvate: căciuli, mănuşi, fulare. Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături (în acest caz, trebuie evitată automedicaţia şi este recomandată consultarea unui medic).
Este recomandat ca persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute. De asemenea, trebuie evitat consumul băuturilor alcoolice şi consumarea băuturilor calde.
Locuinţele şi spaţiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător şi trebuie evitată utilizarea instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon.
În această perioadă, trebuie să se acorde o atenţie specială copiilor – evitarea situaţiilor în care aceştia sunt lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate, evitarea transportului pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător precum şi petrecerea timpului îndelungat afară la temperaturi scăzute”.

Recomandari

Alte Articole